Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. ‘In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst’

Achtergrond
‘Overweeg meer uren te werken’, moedigt de overheid vrouwen aan. Maar gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? ‘Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.’
Aliene Boele
maandag 27 maart 2023 om 21:16 aangepast 28 maart 2023 06:26
‘Vrouwen die minder gaan werken als ze een kind krijgen, blijven vaak de rest van hun leven een parttimer'
‘Vrouwen die minder gaan werken als ze een kind krijgen, blijven vaak de rest van hun leven een parttimer' beeld anp / Patricia Rehe

Den Haag

Rosita de Vos (43) is verpleegkundige en ging - na een gesprek met haar leidinggevende - meer werken. In plaats van zestien uur werkt ze nu twintig uur per week. ‘Ik heb kinderen die 13 en 11 jaar oud zijn, dus ik ben steeds iets minder nodig thuis’, vertelt ze in een video die onderdeel is van de overheidscampagne ‘Wil je meer werken? Laat het merken!’.

‘We hopen dat vrouwen nadenken over hoeveel uren ze werken en hoe ze de taken thuis verdelen’, zegt Deborah Jongejan, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de campagne die sinds maandag online staat. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.