Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. ‘In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst’

Achtergrond
‘Overweeg meer uren te werken’, moedigt de overheid vrouwen aan. Maar gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? ‘Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.’
Aliene Boele
maandag 27 maart 2023 om 21:16 aangepast 28 maart 2023 06:26
‘Vrouwen die minder gaan werken als ze een kind krijgen, blijven vaak de rest van hun leven een parttimer'
‘Vrouwen die minder gaan werken als ze een kind krijgen, blijven vaak de rest van hun leven een parttimer' beeld anp / Patricia Rehe

Den Haag

Rosita de Vos (43) is verpleegkundige en ging - na een gesprek met haar leidinggevende - meer werken. In plaats van zestien uur werkt ze nu twintig uur per week. ‘Ik heb kinderen die 13 en 11 jaar oud zijn, dus ik ben steeds iets minder nodig thuis’, vertelt ze in een video die onderdeel is van de overheidscampagne ‘Wil je meer werken? Laat het merken!’.

‘We hopen dat vrouwen nadenken over hoeveel uren ze werken en hoe ze de taken thuis verdelen’, zegt Deborah Jongejan, woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, over de campagne die sinds maandag online staat. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'