Je kind volgen met een GPS-tracker, waarom zou je dat doen? ‘Kan juist leiden tot onveiligheid’

Achtergrond
Je kind op pad sturen met een gps-tracker. Voor steeds meer ouders is het de ideale manier om hun kind de vrijheid te geven om zelf op ontdekkingstocht te gaan in de buurt. Maar is dat wel zo verstandig? ‘Je weet met de tracker wel waar hij is, maar niet wat hij doet.’
Annelies Buit
maandag 27 maart 2023 om 17:49 aangepast 28 maart 2023 09:08
'Jonge kinderen mogen met een tracker veel eerder alleen naar een speeltuintje. Maar als ouder weet je vaak niet of je kind dat wel aankan. Als hij in paniek raakt, weet hij dan de weg naar huis?'
'Jonge kinderen mogen met een tracker veel eerder alleen naar een speeltuintje. Maar als ouder weet je vaak niet of je kind dat wel aankan. Als hij in paniek raakt, weet hij dan de weg naar huis?' beeld anp / venema media

Het lijkt de ideale manier om je basisschoolkind alle ruimte te geven om op pad te gaan: je geeft hem een gps-tracker, waarmee je als ouder in de gaten kunt houden waar hij is. ‘Ouders denken oprecht dat ze hun kind hiermee meer vrijheid geven’, vertelt opvoedkundige Marina van der Wal. Maar op lange termijn heeft de gps-tracker schadelijke gevolgen, weet ze. ‘Kinderen ontwikkelen minder zelfvertrouwen. Ze worden minder weerbaar, ze leren niet om zelf dingen op te lossen. En ze ontwikkelen geen intuïtie, die nodig is om hen te behoeden voor nare situaties. Ze denken: mijn vader of moeder regelt het wel.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.