Utrechtse speeltuinstrijd krijgt polderoplossing: het aantal toestellen wordt gehalveerd

Reportage
In de Utrechtse binnenstad veroorzaakt een piepkleine speeltuin al jaren gedoe tussen buren. ‘Ouders zitten luidkeels te bellen.’ De oplossing van de gemeente: halvering van het aantal speeltoestellen.
Rik Kuiper / vk
maandag 27 maart 2023 om 15:52
De aanleiding tot het slepende conflict: de peuterspeeltuin in de Lauwerhof.
De aanleiding tot het slepende conflict: de peuterspeeltuin in de Lauwerhof. beeld Raymond Rutting

Utrecht

Met wat fantasie valt de slepende speeltuinsaga in de Utrechtse binnenstad te zien als een metafoor voor het Nederland van nu. Want wat vijf jaar terug begon met enthousiaste plannen, eindigde mede door zwabberend ingrijpen van de overheid in een grimmig conflict. Op het hoogtepunt werd zelfs de toegang tot de Lauwerhof geblokkeerd, al gebeurde dat niet met trekkers maar met een oude Volvo.

Maar inmiddels gloort er hoop. Buren die elkaar op straat niet meer wilden groeten, namen deel aan een traject van mediation. Vervolgens velde het Utrechtse college vorige week het salomonsoordeel. En zoals dat wel vaker gaat in dit polderland, werd het een compromis: het minispeeltuintje voor peuters wordt gehalveerd. Hoe kwam het zover?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.