Baas Gerrit Huijskens betaalde zijn arbeiders heel weinig, en dat kwam hem heel duur te staan

Achtergrond
De aanleg van het Noordhollands Kanaal bij Akersloot ging precies twee eeuwen geleden gepaard met een orgie van geweld. Tieleman van den Dungen deinsde nergens voor terug.
Willem Bouwman
maandag 27 maart 2023 om 15:33
Het Noordhollands Kanaal bij Akersloot, gegraven met bloed, zweet en tranen.
Het Noordhollands Kanaal bij Akersloot, gegraven met bloed, zweet en tranen. beeld google maps

Een van de bijnamen van koning Willem I, die regeerde van 1815 tot 1840, was de Kanalen-Koning. Op zijn initiatief werden er vele kanalen aangelegd, om het veen te ontginnen, het vervoer te bespoedigen en de economie te bevorderen. 

Het belangrijkste kanaal dat onder Willems regering werd aangelegd, was het Noordhollands Kanaal. Na vier jaar graven kwam het in 1824 gereed. Het kanaal liep dwars door Noord-Holland, van Amsterdam naar Den Helder. Het was zes meter diep en meer dan 35 meter breed, waardoor het ook voor grote schepen bevaarbaar was. Het Noordhollands Kanaal was een uitkomst. Maar de aanleg bracht een berg verdriet teweeg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.