Huisarts Güven Yildiz: ‘De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar’

Interview
Eind februari werd de Haagse huisarts Güven Yildiz door een patiënt aangevlogen. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’
Anneke Stoffelen / vk
zaterdag 25 maart 2023 om 17:00 aangepast 26 maart 2023 19:48
Huisarts Güven Yildiz stelt voor een meldpunt op te richten voor gevallen van verbale of fysieke agressie tegen hulpverleners.
Huisarts Güven Yildiz stelt voor een meldpunt op te richten voor gevallen van verbale of fysieke agressie tegen hulpverleners. beeld Freek van den Bergh

Er klinkt gebonk vanuit de hal. Het is drie uur op vrijdagmiddag in huisartsenpraktijk Vijfhoek, hartje Den Haag. Huisarts Güven Yildiz zit op dat uur in haar kamer administratieve klusjes te doen. ‘Ik laat mijn deur altijd openstaan, zodat ik een beetje in de gaten kan houden wat er in de wachtkamer gebeurt. Nu schrok ik op. Uit het niets hoorde ik ineens iemand bonken tegen het glas voor de balie. Toen ik ging kijken, stond er een vrouw te schreeuwen tegen de assistenten. Iets in de categorie ‘jullie zijn waardeloos’, maar dan minder netjes geformuleerd. En: ‘Ik wil mijn dossier nu, ik wil nú mijn patiëntendossier.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.