Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nieuws
Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.
Sjirk Kuijper
vrijdag 24 maart 2023 om 20:38 aangepast 25 maart 2023 07:24
Nederlanders hielden hun zuinige stookgedrag na de jaarwisseling vol.
Nederlanders hielden hun zuinige stookgedrag na de jaarwisseling vol. beeld Viktor Cap

Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Energysense. Eerder maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek al bekend dat Nederland in 2022 het laagste gasverbruik sinds 1972 realiseerde. Dat was vooral een verdienste van de grote industriële bedrijven en van huishoudens, die gas gebruiken om te verwarmen, te koken en warm water te tappen.

Energysense focust op het aardgasverbruik van consumenten. Eerder constateerde het instituut reeds dat het gasverbruik vorige zomer (juni, juli en augustus) gemiddeld een kwart lager lag dan het jaar daarvoor. Omdat huishoudens in de zomer hoofdzakelijk gas gebruiken om te koken en water te verwarmen, duidde die daling erop dat veel mensen korter waren gaan douchen.

Nu blijkt dat ook in de wint..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'