Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. ‘Kinderen bewegen dan net iets meer’

Achtergrond
Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?
Christa van Norel
vrijdag 24 maart 2023 om 16:58 aangepast 17:51
‘De meeste ouders geven hun kind een telefoon of tablet als ze even bezig gehouden moeten worden of wanneer ze zelf tot rust willen komen.’
‘De meeste ouders geven hun kind een telefoon of tablet als ze even bezig gehouden moeten worden of wanneer ze zelf tot rust willen komen.’ beeld anp / Rob Engelaar

Hilversum

Stel, het regent buiten en de verveling bij je kind slaat toe. Er zijn al drie kleurplaten ingekleurd en je hebt zelf geen zin om een spelletje te doen. Dan maar even een filmpje aanzetten. Zelf ga je even wat schoonmaken in huis, waardoor het ineens een uur later is en je kind nog steeds achter dat schermpje zit.  

Jonge kinderen tot en met zes jaar besteden gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media via telefoon, tablet of televisie. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid. Een kwart van de ouders van de 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag achter een beeldscherm zit. Volgens het onderzoek heeft een op de vijf peuters zelfs een schermtijd van meer dan dr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'