Er staat veel druk op parttimers, maar ‘de samenleving is ingericht op vrouwen met een deeltijdbaan’

Reportage
Deeltijdwerkers worden gezien als belangrijk arbeidspotentieel. Als zij meer uren zouden werken, zouden personeelstekorten als bij toverslag verdwijnen. Maar bij thuiszorgorganisatie Sint Maarten zien ze: dat is zo makkelijk nog niet.
Marieke de Ruiter / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 15:00
Dialoogsessie voor zorgmedewerkers over deeltijdwerk.
Dialoogsessie voor zorgmedewerkers over deeltijdwerk. beeld Marcel van den Bergh

Den Haag

Kom bij de thuiszorgmedewerkers van Sint Maarten niet aan met termen als ‘deeltijdprinsesjes’. Want dan vertellen ze je maar al te graag over de iPad, die ’s ochtends al om half 7 wordt aangezet om te controleren of mevrouw Jansen de nacht is doorgekomen. Over de stoma’s die ze om 7 uur staan te verschonen. En over hoe ze vervolgens moeten racen om alle cliënten van Ootmarsum tot Weerselo voor 11 uur gedoucht en gekapt ‘achter de koffie’ te hebben. Nee, zelf vinden ze er weinig vorstelijks aan, hun deeltijdbaan.

Toch staat Marieke Ubbink van stichting Het Potentieel Pakken vandaag voor de twaalf Twentenaren met de vraag of ze misschien nog wat méér zouden willen werken. Of zoals ze dat zelf behoedzamer verwoordt: ‘om een open gesp..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.