Bij dit verpleeghuis kunnen bewoners met dementie gewoon naar buiten: ‘Wij zijn geen gevangenis’

Reportage
Een gesloten afdeling in een verpleeghuis is niet meer van deze tijd, vinden ze bij ouderenzorgorganisatie Envida. En dus gaan in Limburg de deuren open en krijgen ook bewoners met dementie maximale vrijheid. ‘Het leven is niet zonder risico’s, ook niet in een verpleeghuis.’
Michiel van der Geest / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 11:00
Henk (77) trekt er geregeld op uit, het verpleeghuis Grubbeveld begeleidt hem daar. Ook krijgt hij een gps-tracker mee.
Henk (77) trekt er geregeld op uit, het verpleeghuis Grubbeveld begeleidt hem daar. Ook krijgt hij een gps-tracker mee. beeld Linelle Deunk

Elke week kijkt Henk uit naar de vrijdag. Dan rijdt om 13.00 uur de taxibus voor, en kan hij enkele uren bij zijn vriendin op bezoek. Zij is een taaie, zegt Henk, met een glimlach in zijn ogen. Hoe oud ze ook is, ze woont nog in een caravan en is daar niet weg te slaan. Dankzij de taxibus, een gps-tracker om zijn pols en zijn rollator redt Henk de wekelijkse visite nog net.

Dat Henk (77) bij zijn vriendin op bezoek kan, is niet vanzelfsprekend. Hij heeft dementie en woont in een verpleeghuis. Nog altijd geldt in het merendeel van de verpleeghuizen in Nederland: een dementie-afdeling is een gesloten afdeling. Op de toegangsdeur zit een code, en zonder code kom je er niet in of uit. Bewoners moeten vooral niet gaan dwalen, is de gedachte: d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?