Bij dit verpleeghuis kunnen bewoners met dementie gewoon naar buiten: ‘Wij zijn geen gevangenis’

Reportage
Een gesloten afdeling in een verpleeghuis is niet meer van deze tijd, vinden ze bij ouderenzorgorganisatie Envida. En dus gaan in Limburg de deuren open en krijgen ook bewoners met dementie maximale vrijheid. ‘Het leven is niet zonder risico’s, ook niet in een verpleeghuis.’
Michiel van der Geest / vk
vrijdag 24 maart 2023 om 11:00
Henk (77) trekt er geregeld op uit, het verpleeghuis Grubbeveld begeleidt hem daar. Ook krijgt hij een gps-tracker mee.
Henk (77) trekt er geregeld op uit, het verpleeghuis Grubbeveld begeleidt hem daar. Ook krijgt hij een gps-tracker mee. beeld Linelle Deunk

Elke week kijkt Henk uit naar de vrijdag. Dan rijdt om 13.00 uur de taxibus voor, en kan hij enkele uren bij zijn vriendin op bezoek. Zij is een taaie, zegt Henk, met een glimlach in zijn ogen. Hoe oud ze ook is, ze woont nog in een caravan en is daar niet weg te slaan. Dankzij de taxibus, een gps-tracker om zijn pols en zijn rollator redt Henk de wekelijkse visite nog net.

Dat Henk (77) bij zijn vriendin op bezoek kan, is niet vanzelfsprekend. Hij heeft dementie en woont in een verpleeghuis. Nog altijd geldt in het merendeel van de verpleeghuizen in Nederland: een dementie-afdeling is een gesloten afdeling. Op de toegangsdeur zit een code, en zonder code kom je er niet in of uit. Bewoners moeten vooral niet gaan dwalen, is de gedachte: d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.

Afbeelding

Achter de schermen bij de eindexamendocenten: 'Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken'

Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’