Aandacht voor leesplezier op literatuurfestival: ‘Lezen is de beste investering in jezelf’

Reportage
‘Je gaat er je leven lang plezier van hebben als je leest’, zegt staatssecretaris Gunay Uslu als ze voor 3500 scholieren staat die de Dag van de Literatuur bezoeken. Maar dan moeten we scholieren niet het boek uit jagen, vindt schrijver Kluun.
Christa van Norel
donderdag 23 maart 2023 om 19:24
Jongeren maken tussen de talkshows door een selfie met auteur Splinter Chabot.
Jongeren maken tussen de talkshows door een selfie met auteur Splinter Chabot. beeld Marco De Swart

Rotterdam

Het zonnige plein voor De Doelen in Rotterdam staat op donderdagochtend vol met honderden scholieren en hun docenten uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, het mbo en het hbo. Veel van hen hebben een papier met kleurrijk blokkenschema in de hand. Dat schema is vandaag hun beste vriend, want door de dag heen zijn er zeventig verschillende programmaonderdelen.

Eens in de twee jaar stroomt het concertgebouw vol met leerlingen en docenten voor de Dag van Literatuur. Ze kunnen daar kennis maken met 29 auteurs, zoals Abdelkader Benali, Hanna Bervoets en Splinter Chabot. Het literatuurfestival wordt georganiseerd door Passionate Bulkboek, de landelijke stichting voor leesbevordering onder jongeren. Er zijn verschillend..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.