De grote winst van BBB betekent niet direct een beleidswijziging bij de waterschappen

Nieuws
Het hing al in de lucht, maar nu is het definitief: de BoerBurgerBeweging (BBB) is naast de grote winnaar van de provinciale verkiezingen ook in veel waterschappen de grootste geworden.
Rick Moeliker
donderdag 23 maart 2023 om 18:26 aangepast 19:30
De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de waterschapsverkiezingen, maar dat hoeft niet direct tot grote beleidswijzigingen te leiden.
De BoerBurgerBeweging is de grote winnaar van de waterschapsverkiezingen, maar dat hoeft niet direct tot grote beleidswijzigingen te leiden. beeld anp / Hollandse Hoogte / Anton Kappers

Den Haag

In dertien van de 21 waterschappen is de BBB als winnaar uit de bus gekomen. Dat betekent dat de partij als nieuwkomer direct 118 van de 518 zetels in zal nemen. In vijf waterschappen werd WaterNatuurlijk de grootste partij, een samenwerkingsverband tussen D66, GroenLinks en Volt. 

Deze partij krijgt 91 zetels in handen, zes meer dan er tijdens de vorige verkiezingen in 2019 werden behaald. Een andere winnaar is de Partij voor de Dieren, deze partij ging van 17 naar 37 zetels. De grootste verliezers zijn het CDA (van 60 naar 35), de VVD (van 70 naar 55) en de lokale partijen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.