Recordaantal aanvragen voor euthanasie bij expertisecentrum: ‘Mede door de vergrijzing toegenomen’

Nieuws
Steeds meer Nederlanders vragen bij het Expertisecentrum Euthanasie om euthanasie. Vorig jaar ging het om twaalfhonderd gevallen, dat is ruim 11 procent meer dan in 2021. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Ook ontving het centrum vierhonderd aanmeldingen meer voor een euthanasietraject dan een jaar eerder. De teller kwam uit op 4159, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers van het centrum. In 1240 gevallen werd er euthanasie verleend.
Judith de Ruiter
vrijdag 24 maart 2023 om 02:00 aangepast 06:22
 'Mensen willen steeds vaker regie hebben over hun levenseinde,' stelt hoogleraar Theo Boer
'Mensen willen steeds vaker regie hebben over hun levenseinde,' stelt hoogleraar Theo Boer beeld anp / Remko de Waal

Den Haag

‘Deze stijging in verzoeken is in lijn met de landelijke stijging van euthanasie van 10 procent,’ verklaart Nousja Hoffschlag, woordvoerder van het Expertisecentrum Euthanasie. ‘Het aantal aanvragen is mede door de vergrijzing toegenomen.’ Het centrum helpt patiënten die bij hun eigen arts niet terecht kunnen met hun verzoek het leven te beëindigen, bijvoorbeeld omdat een arts twijfelt of hij of zij aan de criteria kan voldoen. 

Ook biedt het centrum artsen begeleiding bij euthanasietrajecten, (na)scholing en advies. ‘Je ziet dat behoorlijk veel artsen doorverwijzen naar het expertisecentrum, wanneer zij twijfelen of levensbeëindiging wel nodig is en/of de complexiteit van sommige euthanasievragen wel aankunnen,’ vult ho..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.