Wat hadden de coronamaatregelen voor zin? ‘Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg’

Achtergrond
Drie jaar geleden is het dat het kabinet de eerste lockdown afkondigde. Wat weten we inmiddels van de effectiviteit van lockdowns, schoolsluitingen, mondkapjes, afstand houden, QR-codes en avondklok?
Maarten Keulemans / vk
donderdag 23 maart 2023 om 05:00 aangepast 08:48
'Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg: waarvoor doen we dit eigenlijk?’
'Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg: waarvoor doen we dit eigenlijk?’ beeld Marcel van den Bergh
Student Student: achtergrond

Het is half maart 2020, het nieuwe virus uit China heeft Nederland bereikt. Het is menens: 775 ziekenhuispatiënten op vrijdag, 1482 op maandag, 2248 drie dagen later. Dit gaat fout. Er moet wat gebeuren. Doe iets.

Dat werd, deze week drie jaar geleden, de ‘intelligente lockdown’, zoals premier Rutte het noemde. De sluiting van zo ongeveer het hele openbare leven. Meer zou later volgen: anderhalve meter afstand toen het land weer op gang kwam, mondkapjes waar we dicht op elkaar zaten, QR-codes om het uitgaansleven te beveiligen, een avondklok toen de besmettelijkere ‘Britse’ alfavariant oprukte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.