Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet? ‘Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia’

Interview
Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze af voor het heftige nieuws over hitte, overstromingen en rampen? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je met hen praat, kun je uitleggen wat je kunt doen en de link naar geloof leggen.’
Eline Kuijper
woensdag 22 maart 2023 om 16:59 aangepast 23 maart 2023 08:47
Basisschoolkinderen in Utrecht leggen een vogel- en vlindertuin aan op het schoolplein. Als je met kinderen praat over klimaatverandering, is het belangrijk te laten zien dat je elke dag iets kunt doen.
Basisschoolkinderen in Utrecht leggen een vogel- en vlindertuin aan op het schoolplein. Als je met kinderen praat over klimaatverandering, is het belangrijk te laten zien dat je elke dag iets kunt doen. beeld anp / Vidiphoto
Niet te missen

Amersfoort

Kinderen gaan sowieso de ernstige gevolgen meemaken van klimaatverandering. Die wetenschap werd deze week nog weer eens duidelijk uit het nieuwste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Wat doe je als ouders met die informatie richting je kinderen? 

Praten en iets doen, zegt Petra Crofton, ecoloog en filosoof. Ze schreef Het geheime dagboek van eco-girl Christi, een kinderboek over zorg voor de schepping. In Engeland, waar ze met haar man en kinderen woont, geeft ze in kerken en op scholen workshops aan kinderen en tieners over klimaatverandering. ‘Kinderen zien en horen ontzettend veel. Als je er wel over praat, biedt dat de kans om uit te leggen wat je kunt doen, en om de link naar het geloof te leggen.’

machteloosUitleggen wat je ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'

Afbeelding

Jarig zijn op Dodenherdenking, hoe vier je dat? 'Rond het avondeten verandert de sfeer'

De vlag hijsen met haar vader en een verdrietige moeder. Dat is wat Marijke zich herinnert van haar verjaardag op 4 mei. Ieder jaar keert het zware gevoel terug. Waar komt dat vandaan? Ze onderzocht het in haar podcast.

Afbeelding

Wat zegt deze nieuwe foto over de Oranjes? 'Het draait nu om koning Willem-Alexander en Amalia'

Ter ere van tien jaar koningschap publiceerde de Rijksvoorlichtingsdienst een nieuwe foto. Wat zegt de foto over koning Willem-Alexander, zijn dochter Amalia en prinses Beatrix?