‘Houding van christenen gaat ten koste van Gods schepping, en past niet in traditie van soberheid’

Interview
Met kritische vragen wil Henk Massink bevindelijk gereformeerden prikkelen om milieu- en klimaatproblemen serieus te nemen. Hij roept op de schepping te respecteren.
Piet H. de Jong
maandag 27 maart 2023 om 01:05 aangepast 06:41
Henk Massink
Henk Massink beeld Leonard Walpot

Al jong ontdekte Henk Massink dat de botsing tussen economische en ecologische belangen gevolgen heeft voor onze omgang met de schepping. In lezingen roept hij mensen op een tegenbeweging te vormen. 

‘Ik ben een boerenzoon, opgegroeid in Zelhem. Onlangs is mijn vader naar een verzorgingshuis gegaan en is de boerderij verkocht. Ik heb een vakantiehuisje in de Achterhoek. Als ik daar ben, ben ik een beetje hobbyboer. Ik beheer een stuk bos van 8,5 hectare, dat in bezit is van mijn familie. Op een vrije dag ga ik met vrienden, met de kettingzaag in de hand, een exoot in het bos, de Amerikaanse vogelkers, te lijf.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'