Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

Achtergrond
De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week en dreigt anders uit het overleg te stappen.
Fleur Damen en Yvonne Hofs / vk
dinsdag 21 maart 2023 om 15:00 aangepast 22 maart 2023 07:06
Een boer rijdt mest uit over zijn akker in Klaaswaal.
Een boer rijdt mest uit over zijn akker in Klaaswaal. beeld anp / Jeffrey Groeneweg
Provinciale Statenverkiezingen

Ook de grootste landbouworganisatie, LTO, heeft dinsdagochtend van zich laten horen. ‘Gegeven de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, de enorme winst van de BoerBurgerBeweging en het electorale verlies van vrijwel alle andere (coalitie)partijen, is een wezenlijke aanpassing van het stikstofbeleid noodzakelijk’, stelt LTO op zijn website. ‘Willen we hier als agrarische sector uitkomen, dan zal het kabinet in de komende weken moeten bewegen’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak.

Bart Kemp, voorman van belangenorganisatie Agractie, heeft minder geduld. In een video die hij zaterdag op YouTube plaatste, stelt hij een ultimatum aan het kabinet. Landbouwminister Piet Adema moet uiterlijk donderdag tegemoetkomen aan de eisen van Agractie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).