Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. ‘We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren’

Nieuws
De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.
Hanke van den Broek
woensdag 22 maart 2023 om 02:05
Arbeidsmigranten zitten in een kwetsbare positie door hun afhankelijkheid van hun werkgever of een uitzendbureau.
Arbeidsmigranten zitten in een kwetsbare positie door hun afhankelijkheid van hun werkgever of een uitzendbureau. beeld anp / Ramon van Flymen

Nijmegen

Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in een onderzoek naar de effecten van coronamaatregelen op arbeidsmigranten uit de EU, die werken in cruciale sectoren: de land- en tuinbouw, de vleesindustrie en de distributiesector. ‘De pandemie heeft als een soort lens gefunctioneerd, die de problemen van arbeidsmigranten opnieuw zichtbaar heeft gemaakt’, zegt Tesseltje de Lange, hoogleraar Europees migratierecht en een van de onderzoekers.

Uit interviews en enquêtes blijkt dat de kwetsbare positie van arbeidsmigranten - met name hun afhankelijkheid van uitzendbureaus - hen blootstelde aan gezondheidsrisico’s tijdens de pandemie. Velen van hen werkten door als ze coronaklachten hadden, omdat in quarantaine gaan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.