Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. ‘Vaak vluchten ze maar met één tasje’

Interview
Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.
Christa van Norel
dinsdag 21 maart 2023 om 16:26 aangepast 22 maart 2023 09:24
Op het platform zoeken veel vluchtelingen naar een fiets om kinderen naar school te brengen of naar werk te kunnen.
Op het platform zoeken veel vluchtelingen naar een fiets om kinderen naar school te brengen of naar werk te kunnen. beeld anp / Peter Hilz

Amsterdam

‘Het is mooi als spullen een tweede leven krijgen bij vluchtelingen die het echt nodig hebben,’ zegt Nienke Toren van VluchtelingenWerk Nederland, de stichting die achter het platform zit. ‘Vaak vluchten mensen met niet meer dan een tasje.’

Wat is Goods for Refugees?

‘Het is een online marktplaats voor vluchtelingen: gebruikte spullen worden speciaal aan deze mensen aangeboden. Ook kunnen vluchtelingen zelf een oproep plaatsen, bijvoorbeeld wanneer iemand dringend kinderkleding nodig heeft. Op die manier worden vraag en aanbod heel gericht inzichtelijk gemaakt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Gwen herstelde van een eetstoornis. 'Lekker boeiend als je een paar kilo zwaarder bent deze zomer'

Twee keer per dag naar de sportschool, tussendoor een uur wandelen en alleen supergezond eten. In een poging 'fitgirl' te worden, kregen Yvonne (29) en Gwen (27) orthorexia, een obsessieve eetstoornis.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?