Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. ‘Sommige ouders vinden het te expliciet’

Achtergrond
Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. ‘Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.’
Aliene Boele Judith de Ruiter
maandag 20 maart 2023 om 21:24
Met behulp van een 3D-clitoris leren basisschoolleerlingen over het vrouwelijke geslachtsorgaan.
Met behulp van een 3D-clitoris leren basisschoolleerlingen over het vrouwelijke geslachtsorgaan. beeld anp / Marco de Swart

Utrecht

‘Seks moet vooral veilig en lekker zijn’, is de boodschap van Jefke Stroo, directeur van de christelijke basisschool Coolsma uit Driebergen, aan leerlingen uit groep acht. De basisschool doet mee aan de jaarlijkse Week van de Lentekriebels, een nationale projectweek over seksuele vorming. De week is opgezet door kenniscentrum Rutgers en de GGD’en. Vier op de tien scholen in het speciaal- en basisonderwijs doen jaarlijks mee aan de week. 

Scholen kunnen zelf kiezen of en welke lesmethode ze gebruiken. De erkende lespakketten zijn: ‘Kriebels in je buik’ van Rutgers, de christelijke methode ‘Wonderlijk gemaakt’ en ‘Veiligwijs’. Rutgers legt dit jaar extra nadruk op de clitoris, het vrouwelijke geslachtsorgaan. Het kenniscentrum heeft ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'