Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Nieuws
Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.
Julia Schipper Aliene Boele
dinsdag 21 maart 2023 om 02:00
Steeds meer kinderen bellen of chatten met de Kindertelefoon over emotionele problemen.
Steeds meer kinderen bellen of chatten met de Kindertelefoon over emotionele problemen. beeld anp / Robin Utrecht

Dat blijkt uit cijfers die de Kindertelefoon aan het Nederlands Dagblad heeft verstrekt. Gemiddeld voerden vrijwilligers van de Kindertelefoon afgelopen jaar dagelijks rond de 67 gesprekken met kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar over mentale problemen; in 2019 lag dat rond de 47. ‘Kinderen bellen omdat ze stress hebben of niet lekker in hun vel zitten. Maar een kind kan ook bellen omdat het al jaren kampt met een depressie en suïcidale gedachten’, zegt Luka Wolf, vrijwilliger bij De Kindertelefoon.

Kinderen bellen en chatten het meest met de Kindertelefoon over de onderwerpen seksualiteit, emotionele problemen, hun thuissituatie, liefde en pesten. ‘In 2019 stond het onderwerp ‘emotionele problemen’ op de derde plek, in ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.