Evert Jan Roskam wilde boeren winnen voor de NSB, maar vond theoloog Klaas Schilder tegenover zich

Achtergrond
De komst van het voorjaar was een reden tot feest, vond boerenleider en NSB’er Roskam. En dus kwamen ‘foute’ boeren in 1941 massaal naar Den Haag om hun liefde voor bloed en bodem te uiten.
Willem Bouwman
maandag 20 maart 2023 om 17:03
In de Haagse Dierentuin, waar nu het Provinciehuis staat, vierden NSB-boeren de komst van de lente.
In de Haagse Dierentuin, waar nu het Provinciehuis staat, vierden NSB-boeren de komst van de lente. beeld wikimedia commons

Een van de grote publiekstrekkers in het vooroorlogse Den Haag was de Haagse Dierentuin. Er waren slangen, leeuwen, beren en olifanten te zien. Geregeld werden er feesten en bijeenkomsten gehouden. Zo vierde het Haagsche Comité voor Volksfeesten in januari 1939 de eerste verjaardag van prinses Beatrix in de Haagse Dierentuin. De schoolkinderen uit Den Haag kregen er een foto van de prinses. ‘Wat is met kleine Beatrix, Ons Vaderland toch rijk!’, stond er op die foto.

Twee jaar later, in de oorlog, kwamen ook de verraders van het vaderland bijeen in de Haagse Dierentuin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?