Beatrijs Ritsema (1954-2023), vraagbaak voor moderne omgangsvormen en alledaagse dilemma’s

Achtergrond
Schrijver, journalist en etiquette-expert Beatrijs Ritsema is op 69-jarige leeftijd overleden. In de adviezen die ze gaf op haar website, in haar boeken en in dagblad Trouw, lag haar sympathie niet per se bij de indiener van de gevoelige kwestie – vaak toch ook met het motief om achteraf gelijk te halen.
Mark Moorman / vk
zaterdag 18 maart 2023 om 17:55
Beatrijs Ritsema schreef vanaf 2002 over etiquette in dagblad Trouw.
Beatrijs Ritsema schreef vanaf 2002 over etiquette in dagblad Trouw. beeld anp / Arthur Vriend

Neem de oppasser op het huis van de buren die het kennelijk als een van de taken zag om de ijskast aldaar te controleren op voedsel over de datum. De kaasjes waren ‘niet helemaal meer vers’. De schrijver van de brief zag maar een oplossing: de kaasjes opeten en dat terwijl ze ‘niets eens zo smaakvol’ waren. De zich ‘Verdwenen kaas’ noemende briefschrijver beklaagde zich vervolgens bij Ritsema over het feit dat de buren boos waren over hun geplunderde ijskast. De etiquette-expert kon zich daar van alles bij voorstellen: ‘Toezichthoudende buren die het huis betreden, worden niet geacht om laden en kastjes open te maken, ook geen ijskast.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.