‘Nederland is aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen door Turkijedeal’

Nieuws
Al zeven jaar lang worden de mensenrechten van migranten en asielzoekers geschonden door de gevolgen van de Turkijedeal, stelt een coalitie van hulporganisaties. Zij stellen de Nederlandse overheid hiervoor aansprakelijk.
Hanke van den Broek
maandag 20 maart 2023 om 01:00
Asielzoekers in een kamp op het Griekse eiland Kos. De afgelopen jaren worden vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden in toenemende mate afgesloten van de buitenwereld.
Asielzoekers in een kamp op het Griekse eiland Kos. De afgelopen jaren worden vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden in toenemende mate afgesloten van de buitenwereld. beeld Aris Messinis / afp

Amsterdam

Amnesty International, Pax voor Vrede, Defense for Children en Stichting Bootvluchteling slaan de handen ineen. Zij stellen de Nederlandse overheid aansprakelijk voor het tot stand brengen van de EU-Turkijedeal en voor de negatieve gevolgen ervan. ‘We hopen dat de Nederlandse overheid erkent dat ze verantwoordelijk is voor de mensenrechtenschendingen op de Griekse eilanden. Dan kunnen we in gesprek gaan over een oplossing’, zegt Marjon Rozema van Amnesty International.

De afspraak tussen de EU en Turkije werd zeven jaar geleden gesloten, in maart 2016. Nederland was toen voorzitter van Europese Unie, en speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de afspraak. Het jaar ervoor vroeg een groot aantal mensen asiel ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?