‘LPF-achtige toestanden’ zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

Analyse
De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n eigen, unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.
Sjirk Kuijper
zaterdag 18 maart 2023 om 02:00 aangepast 06:42
2002: LPF'er Herman Heinsbroek, 87 dagen minister, liet zich in z'n eigen Bentley rijden.
2002: LPF'er Herman Heinsbroek, 87 dagen minister, liet zich in z'n eigen Bentley rijden. beeld anp / Olaf Kraak
Provinciale Statenverkiezingen

Sinds 2002 wordt bij snelle opmars van een nieuwe politieke partij gewaarschuwd voor ‘LPF-achtige toestanden’. De politiek ontaardde dat jaar inderdaad in een weergaloze chaos. Maar dat kwam door factoren die daarna nooit zijn herhaald.
Pim Fortuyn werd pas in januari 2002 lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Toen die partij hem nog geen maand later weer buiten de deur zette, had hij minder dan zes weken de tijd om een eigen kandidatenlijst voor de Kamer in te leveren, onder de naam LPF.

Op 6 mei 2002 werd Fortuyn vermoord, nog geen twee weken later waren de Kamerverkiezingen. De LPF werd tweede, na het CDA, met 17 procent van de stemmen. 26 door Fortuyn in allerijl geselecteerde kandidaten werden Kamerlid, en drie maanden late..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).