Kringloopwinkels vrezen boetes door registratieplicht: ‘Wie iets steelt, brengt dat niet naar de kringloop’

Achtergrond
Een oude broodrooster naar de kringloop brengen? Officieel moeten kringloopwinkels dan vragen om een legitimatiebewijs. Doen ze dat niet, dan kunnen ze zelfs een boete krijgen. Wat is er aan de hand?
Christa van Norel
vrijdag 17 maart 2023 om 17:18
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur.
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur. beeld anp / Mariette Carstens

Den Haag

Bij Kringloop RataPlan in Den Haag stonden onlangs twee handhavers en twee politieagenten op de stoep. Zij kwamen controleren of de kringloopwinkel wel een registratie bijhoudt met alle gegevens van mensen die tweedehands spullen afleveren, vertelt directeur Gert-Jan Dekker. 

Veel kringloopbezoekers zullen zich afvragen waarom je je zou moeten legitimeren als je een oude tv naar de kringloop brengt. Toch is dit wat de wet formeel voorschrift, vertelt Rachel Heijne, directeur van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Zij luidt nu de noodklok en hoopt dat de politiek hier snel iets aan verandert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.