Kringloopwinkels vrezen boetes door registratieplicht: ‘Wie iets steelt, brengt dat niet naar de kringloop’

Achtergrond
Een oude broodrooster naar de kringloop brengen? Officieel moeten kringloopwinkels dan vragen om een legitimatiebewijs. Doen ze dat niet, dan kunnen ze zelfs een boete krijgen. Wat is er aan de hand?
Christa van Norel
vrijdag 17 maart 2023 om 17:18
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur.
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur. beeld anp / Mariette Carstens

Den Haag

Bij Kringloop RataPlan in Den Haag stonden onlangs twee handhavers en twee politieagenten op de stoep. Zij kwamen controleren of de kringloopwinkel wel een registratie bijhoudt met alle gegevens van mensen die tweedehands spullen afleveren, vertelt directeur Gert-Jan Dekker. 

Veel kringloopbezoekers zullen zich afvragen waarom je je zou moeten legitimeren als je een oude tv naar de kringloop brengt. Toch is dit wat de wet formeel voorschrift, vertelt Rachel Heijne, directeur van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Zij luidt nu de noodklok en hoopt dat de politiek hier snel iets aan verandert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?