Kringloopwinkels vrezen boetes door registratieplicht: ‘Wie iets steelt, brengt dat niet naar de kringloop’

Achtergrond
Een oude broodrooster naar de kringloop brengen? Officieel moeten kringloopwinkels dan vragen om een legitimatiebewijs. Doen ze dat niet, dan kunnen ze zelfs een boete krijgen. Wat is er aan de hand?
Christa van Norel
vrijdag 17 maart 2023 om 17:18
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur.
Kringloopwinkel RataPlan in Amsterdam ontvangt dagelijks grote hoeveelheden aan kleding, serviesgoed, boeken, fietsen, meubels en beeld-en geluidsapparatuur. beeld anp / Mariette Carstens

Den Haag

Bij Kringloop RataPlan in Den Haag stonden onlangs twee handhavers en twee politieagenten op de stoep. Zij kwamen controleren of de kringloopwinkel wel een registratie bijhoudt met alle gegevens van mensen die tweedehands spullen afleveren, vertelt directeur Gert-Jan Dekker. 

Veel kringloopbezoekers zullen zich afvragen waarom je je zou moeten legitimeren als je een oude tv naar de kringloop brengt. Toch is dit wat de wet formeel voorschrift, vertelt Rachel Heijne, directeur van Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Zij luidt nu de noodklok en hoopt dat de politiek hier snel iets aan verandert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.