Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: ‘Ze zijn het ondergeschoven kindje’

Achtergrond
Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. Steeds ontdekken leraren, jongerenwerkers en politieagenten nieuwe gevolgen. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: ‘Wat is mijn leven nog waard?’’
Aliene Boele Julia Schipper
maandag 20 maart 2023 om 02:00 aangepast 05:56
'Een lockdown is zo’n beetje het ergste wat je een puber kan aandoen. Op die leeftijd moet je juist veel met leeftijdsgenoten omgaan, buiten de lijntjes kleuren.'
'Een lockdown is zo’n beetje het ergste wat je een puber kan aandoen. Op die leeftijd moet je juist veel met leeftijdsgenoten omgaan, buiten de lijntjes kleuren.' beeld anp / Patricia Rehe

Amersfoort

De pandemie mag dan voorbij zijn; nu pas wordt duidelijk wat de langetermijngevolgen op de geestelijke gezondheid van jongeren zijn. Deze week is het drie jaar geleden dat middelbare scholen voor het eerst - op last van de regering - de deuren sloten om besmettingsgevaar tegen te gaan. Het Nederlands Dagblad maakt de balans op: wat deed opgroeien in een pandemie met jongeren? Deskundigen die dagelijks scholieren en studenten tegenkomen, schetsen een ontluisterend beeld: opgroeien met een avondklok, lockdowns en scholensluitingen leidt tot blijvende gedragsproblemen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opwekking zondag voor het eerst helemaal vol: 'Je hebt echt een kaartje nodig om het terrein op te komen'

Voor het eerst in het 53-jarige bestaan van de Pinksterconferentie van stichting Opwekking moet de organisatie nee verkopen aan daggasten. Alle toegangsbewijzen voor zondag zijn uitverkocht en de parkeerplaats puilt uit.

Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.