Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: ‘Ze zijn het ondergeschoven kindje’

Achtergrond
Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. Steeds ontdekken leraren, jongerenwerkers en politieagenten nieuwe gevolgen. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: ‘Wat is mijn leven nog waard?’’
Aliene Boele Julia Schipper
maandag 20 maart 2023 om 02:00 aangepast 05:56
'Een lockdown is zo’n beetje het ergste wat je een puber kan aandoen. Op die leeftijd moet je juist veel met leeftijdsgenoten omgaan, buiten de lijntjes kleuren.'
'Een lockdown is zo’n beetje het ergste wat je een puber kan aandoen. Op die leeftijd moet je juist veel met leeftijdsgenoten omgaan, buiten de lijntjes kleuren.' beeld anp / Patricia Rehe

Amersfoort

De pandemie mag dan voorbij zijn; nu pas wordt duidelijk wat de langetermijngevolgen op de geestelijke gezondheid van jongeren zijn. Deze week is het drie jaar geleden dat middelbare scholen voor het eerst - op last van de regering - de deuren sloten om besmettingsgevaar tegen te gaan. Het Nederlands Dagblad maakt de balans op: wat deed opgroeien in een pandemie met jongeren? Deskundigen die dagelijks scholieren en studenten tegenkomen, schetsen een ontluisterend beeld: opgroeien met een avondklok, lockdowns en scholensluitingen leidt tot blijvende gedragsproblemen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?