Corona-lockdowns dreunen nog na in het onderwijs: scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter

Nieuws
Sinds de coronapandemie vertonen middelbare scholieren meer gedragsproblemen, maken ze eerder ruzie en zoeken ze vaker de grenzen op. Dat constateren zowel docenten in het middelbaar onderwijs als landelijke onderwijs- en jeugdorganisaties.
Aliene Boele Julia Schipper
maandag 20 maart 2023 om 02:00 aangepast 05:55
Deze week is het drie jaar geleden dat de middelbare scholen voor het eerst hun deuren sloten vanwege het coronavirus.
Deze week is het drie jaar geleden dat de middelbare scholen voor het eerst hun deuren sloten vanwege het coronavirus. beeld anp / Ramon van Flymen

Amersfoort 

Niet luisteren, herrie schoppen in de klas, spontaan opstaan om naar de wc te gaan of zonder toestemming aan een chocoladereep beginnen tijdens de les. Het is typisch gedrag van middelbare scholieren ‘na corona’, constateert Yolanda Klomp. Zij werkt als orthopedagoog voor Nieuwe Waterweg Noord, een samenwerkingsverband van middelbare scholen in de Randstad. 

Deze week is het drie jaar geleden dat de middelbare scholen voor het eerst hun deuren sloten vanwege het coronavirus. De gevolgen van de corona-lockdowns dreunen nog steeds na op middelbare scholen, blijkt uit een rondgang die het Nederlands Dagblad maakte langs scholen en jongerenorganisaties. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'