BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

Achtergrond
Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad. Maar de mate van overmacht loopt per provincie sterk uiteen.
Sjirk Kuijper
vrijdag 17 maart 2023 om 17:28 aangepast 18 maart 2023 08:48
Mensen worden bedank voor hun stem tijden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen.
Mensen worden bedank voor hun stem tijden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. beeld anp / Laurens van Putten
Provinciale Statenverkiezingen

In Zuid-Holland heeft pakweg één op de acht burgers BBB gestemd, in Drenthe en Overijssel één op de drie. Ook de afstand tot de tweede partij verschilt sterk per provincie. In Utrecht hebben BBB en GroenLinks allebei evenveel zetels (7), en in zowel Noord- als Zuid-Holland blijft BBB de VVD maar één zetel voor (9 tegen 8). Terwijl BBB in Drenthe en Overijssel met 17 zetels ruim vier keer zo groot is als de tweede partij (respectievelijk PvdA en CDA).

Coalities zonder BBB zijn nagenoeg ondenkbaar, maar anderzijds: BBB zal overal partners moeten zoeken onder de landelijke coalitiepartijen, en soms óók bij de ‘linkse wolk’: PvdA en GroenLinks.
NB: in het volgende overzicht per provincie zijn niet alle partijen en uitslagen opgesomd.

ZeelandIn Zee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).