In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: ‘Het wordt hier gewoon telkens minder’

Reportage
Nergens was de opmars van de BoerBurgerBeweging (BBB) zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’
Niels van den Bovenkamp
donderdag 16 maart 2023 om 18:32 aangepast 17 maart 2023 08:36
Straatbeeld in Tubbergen met de Basiliek op de achtergrond.
Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in dit dorp.
Straatbeeld in Tubbergen met de Basiliek op de achtergrond. Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in dit dorp. beeld Frank Uijlenbroek
Provinciale Statenverkiezingen

Tubbergen

Een metershoog standbeeld doemt op, vlak voor het binnenrijden van Tubbergen, een dorp in het noordoosten van Twente. Op de sokkel staat Herman Schaepman, een negentiende-eeuwse dichter, priester én geestelijk voorvader van het CDA. Met een strenge blik kijkt hij uit op een verlaten boerderij, met omgekeerde vlaggen. 

De tijden in Tubbergen zijn duidelijk veranderd. Wanneer je voorheen in Tubbergen over BBB sprak, werd gedacht aan de groepstraining van fitnessclub Studiosport met extra aandacht voor Buik, Billen en Benen, maar nu is BBB de partij waar bijna 60 procent van de inwoners op stemt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).