Een week lang discussie over tien pagina’s klimaatrapport. ‘Alles wat hier staat heeft consequenties’

Achtergrond
Hoe ver is de aarde opgewarmd, wat zijn daarvan de gevolgen en wat kunnen we, wat moeten we doen om verdere opwarming te voorkomen? Maandag komt er een nieuw klimaatrapport naar buiten, waar de landen van de Verenigde Naties hun klimaatbeleid op baseren.
Eline Kuijper
vrijdag 17 maart 2023 om 20:13
Toeristen varen mee op de pont langs een kolencentrale op de Maasvlakte. Een nieuw klimaatrapport dat maandag verschijnt, moet overheden aanzetten tot actie om de uitstoot van broeikasgassen snel terug te dringen.
Toeristen varen mee op de pont langs een kolencentrale op de Maasvlakte. Een nieuw klimaatrapport dat maandag verschijnt, moet overheden aanzetten tot actie om de uitstoot van broeikasgassen snel terug te dringen. beeld anp / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Interlaken, Zwitserland

Nieuwe feiten zal het rapport dat maandag verschijnt niet brengen, dat staat vast. Het is namelijk een zogeheten syntheserapport. De laatste rapporten van het IPCC, de klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties, worden daarin samengevoegd tot één duidelijk verhaal. 

Dat betekent niet dat het minder belangrijk is of er minder over wordt gediscussieerd. Sterker, juist de tien pagina’s tellende samenvatting van al die dikke rapporten wordt woord voor woord besproken. ‘Dit soort rapporten moet door alle regeringen van de Verenigde Naties worden goedgekeurd’, vertelt klimaatwetenschapper Detlef van Vuuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Iedereen in de Tweede Kamer weet dat stikstofdoelen in 2030 niet worden gehaald'

De bouwwereld en natuurorganisaties willen geen pauze in het stikstofbeleid, boeren vinden dat die nodig is. ‘Je kunt je bedrijf niet vandaag of morgen omgooien, het is geen pannenkoek.’

Afbeelding

Stilte en strijd

Afbeelding

Aanraken in therapie: waarom zou je en waar ligt de grens? 'Je lijf leren voelen kun je niet met je hoofd alleen'

Cliënten van Kees Roest zijn beschadigd door zijn therapievorm van aanraken, meldde de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd deze week. Wat is het doel van aanraken in therapie, en waar ligt de grens?

Afbeelding

Gomarus-bestuurder Edwin van Hoorn over de identiteitsverklaringen: 'Iedereen mag zichzelf zijn bij ons'

Het Gomarus College keurt homoseksualiteit niet af, schreef minister Wiersma, terwijl hij dat eerder wél stelde. Schoolbestuurder Van Hoorn: 'Volksvertegenwoordigers moeten zorgvuldig zijn, dat wens ik hen toe.'

Afbeelding

Wat kan het werk betekenen voor jonge ouders? 'Vraag als leidinggevende: lukt het allemaal met de baby?'

Het combineren van een baan en hun gezin breekt veel jonge ouders op. Hoe kunnen werkgevers helpen? 'Stel als leidinggevende vragen als: hoe gaat het thuis, lukt het allemaal met de baby?'

Afbeelding

Zo slecht gaat het met de natuur in Nederland. Stikstof grote boosdoener

De natuur in Nederland staat flink in het rood, staat in het tweejaarlijkse rapport over de staat van de Nederlandse natuur. Stikstof, vermesting en droogte zijn de boosdoeners. Grootschalig natuurherstel is nodig.