In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. ‘Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen’

Reportage
Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort zelfstandig hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).
Hanke van den Broek
woensdag 15 maart 2023 om 19:16
Projectleider Bert Kuijer toont het braillebord aan de ambassadeur van Italië en zijn vrouw. Achter hen de burgemeester van Amersfoort en de commissaris van de Koning in Utrecht.
Projectleider Bert Kuijer toont het braillebord aan de ambassadeur van Italië en zijn vrouw. Achter hen de burgemeester van Amersfoort en de commissaris van de Koning in Utrecht. beeld nd
Provinciale Statenverkiezingen

Amersfoort

De sfeer op het stembureau is uitstekend. Vier stembureauleden heten de bezoekers, die woensdagochtend van hun democratische recht gebruik maken, hartelijk welkom. Paul Kruyswijk, een van de vrijwilligers, wrijft even de handen warm van een mevrouw die achter haar rollator het stembureau binnenkomt. De ND-journalist krijgt een kop koffie.

Het zijn niet de enige services die deze locatie biedt. Het theater achter station Amersfoort Centraal is een van de vijf extra toegankelijk stembureaus in de gemeente. In een extra breed stemhokje ligt, op een verlaagde tafel, een koptelefoon. Slechtzienden kunnen die opzetten, waarna een vriendelijke vrouwenstem de stembiljetten voorleest. In een hoek van de zaal liggen grote houten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).