Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest. En toen stonden daar twee waterkanonnen

Reportage
Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.
Aldwin Geluk Carin Slotboom
zaterdag 11 maart 2023 om 19:07 aangepast 13 maart 2023 08:34
Een politieagent komt naar Baayen toe en adviseert haar om - in het belang van haar kind - te vertrekken. Hij waarschuwt dat het waterkanon een serieuze optie is.
Een politieagent komt naar Baayen toe en adviseert haar om - in het belang van haar kind - te vertrekken. Hij waarschuwt dat het waterkanon een serieuze optie is. beeld Dirk Hol
Niet te missen

Op deze zaterdagochtend is een betonnen blok op een stoep in Den Haag haar preekstoel. Sifra Baayen klimt erop en leest de Lofzang van Maria. Ze is vandaag niet alleen predikant, maar ook demonstrant. En moeder, want ze neemt haar vijf maanden oude dochtertje mee naar het protest. 

Om haar heen staan zo’n zestig christelijke actievoerders, verenigd in Christian Climate Action, de christelijke afdeling van klimaatbeweging Extinction Rebellion. Voordat ze richting de A12 trekken om deze te bezetten, bidt Baayen met ze: ‘Geef ons een moedig hart, om uw Schepping te verdedigen. Geef ons zorgende handen, om naar elkaar om te zien. Geef ons een profetische stem, die doorklinkt in alle vergaderzalen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'