Met de boeren van Stolwijk naar Den Haag. ‘Ik wil geen revolutie, ik wil gewoon goed bestuur’

Reportage
‘Here God, aan het begin van deze dag komen we bij U. Wilt U bij ons zijn? Behoed ons voor ongelukken. Amen.’ Op zaterdagochtend om half 6 komen zo’n veertig boeren bij elkaar bij een melkveehouder in Stolwijk. Zij gaan met elkaar naar Den Haag om de demonstratie van Farmers Defence Force bij te wonen.
Ilse Brandemann
zaterdag 11 maart 2023 om 18:55 aangepast 13 maart 2023 06:20
Floor de Jong: 'Waar is het VVD van Wiegel en Bolkestein? Het lijkt Rutte alleen maar om de macht te gaan!'
Floor de Jong: 'Waar is het VVD van Wiegel en Bolkestein? Het lijkt Rutte alleen maar om de macht te gaan!' beeld Dirk Hol

Den Haag  

Niets staat ons een prachtige dag in de weg, zeggen de boeren in de vroege ochtend tegen elkaar. Er wordt koffie en thee uitgedeeld en voor de liefhebbers zijn er stroopwafels. 

‘Stap maar in, heb je ooit in een tractor gezeten?’ De Jong is niet alleen regiovoorzitter van Farmers Defence Force in Zuid-Holland, maar leidt ook de uittocht van Stolwijk naar het Zuiderpark in Den Haag. Het zijn voornamelijk jonge mensen die meegaan. ‘Ik had hen beloofd via het strand te rijden’, zegt De Jong. ‘Dat hebben we in 2019 ook gedaan. Maar ja, toen waren zij nog niet eens zindelijk’, lacht hij. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'