Zij gaan dit weekend demonstreren. ‘De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij’

Interview
Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?
Eline Kuijper
vrijdag 10 maart 2023 om 02:02
Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Sifra en Floor doen mee. Waar is het hun om te doen?
Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Sifra en Floor doen mee. Waar is het hun om te doen? beeld Bas Czerwinski
Klimaat

Dominee Sifra Baayen (35) gaat voor het eerst mee de tunnelbak in, bij de blokkade door klimaatdemonstranten van de A12. Ze wil zich laten arresteren en neemt haar dochtertje van vijf maanden mee. Baayen is predikant van de Protestantse Gemeente Rijswijk en gaat mee vanuit Christian Climate Action.

‘Ik ben vernoemd naar een van de eerste burgerlijk ongehoorzame mensen die in de Bijbel staan. Sifra was verloskundige bij het volk Israël in Egypte. De vroedvrouwen kregen van de farao opdracht om alle Israëlische jongetjes die geboren werden, om te brengen. Deze vrouw ging dat niet doen en riskeerde meer dan een arrestatie. Ik laat me door haar inspireren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.