Klimaatactivisten en boeren demonstreren in Den Haag. Waterkanon ingezet bij klimaatprotest

Liveblog
Er vinden twee grote protestacties plaats in Den Haag. Zowel boeren van Farmers Defence Force (FDF) als de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion demonstreren. Het Nederlands Dagblad is ter plaatse en doet verslag.
redactie nd
zaterdag 11 maart 2023 om 07:34
Zowel boeren als klimaatactivisten demonstreren in Den Haag.
Zowel boeren als klimaatactivisten demonstreren in Den Haag. beeld ANP/ND

Kort overzicht

 • De boeren trekken op met andere organisaties die kritisch zijn op het huidige kabinet. Ze gebruiken de kreet #StemZeWeg. De actiedag focust zich op landbouwbeleid, maar ook op aardbevingsschade, de toeslagenaffaire, de waterschade in Limburg en koopkrachtverlies. 


 • De demonstranten van Extinction Rebellion komen in actie tegen subsidies op fossiele brandstoffen. Ook de Federatie voor Agro-Ecologische Boeren doet mee, net als de actiegroepen Christian Climate Action en Grootouders voor het Klimaat.

 • 11 mrt., 20:27

  Liveblog gesloten

 • 11 mrt., 20:25

  Laatste demonstranten van de A12, nog paar actievoerders in boom

  De laatste demonstranten van Extinction Rebellion zijn door de politie van de A12 in Den Haag gehaald en aangehouden. Wel zitten een paar actievoerders nog hoog in een boom. Het lukt de politie nog niet om hen eruit te halen.

  Extinction Rebellion demonstreerde op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De gemeente wilde het begin van de snelweg in Den Haag eigenlijk voor het donker weer vrij hebben. Dat is niet gelukt.

  Het is nog onduidelijk hoeveel demonstranten zijn aangehouden.

 • 11 mrt., 19:20

  Greenpeace: waterkanon inzetten tegen demonstranten gaat te ver

  "Het gaat alle perken te buiten om waterkanonnen in te zetten tegen vreedzame demonstranten die opkomen voor een leefbare planeet", vindt directeur Andy Palmen van klimaatorganisatie Greenpeace. "Dit is onacceptabel en past niet bij een stad die staat voor vrede en recht." Zaterdag heeft de politie klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) natgespoten met waterkanonnen na hun urenlange blokkade van het begin van de A12 in Den Haag.

  XR zegt dat meerdere activisten onderkoeld zijn geraakt door hun natte kleding. Het waterkanon staat volgens de gemeente op een "benevelstraal". Die is bedoeld om de demonstranten te ontmoedigen om bij de blokkade te blijven. Overigens heeft de brandweer in een aangrenzende straat in Den Haag een tent opgezet, waar actievoerders droge kleding en medische controle kunnen krijgen.

 • 11 mrt., 19:07

  Reportage: Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest

  Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.

 • 11 mrt., 18:57

  Reportage: Met de boeren van Stolwijk naar Den Haag

   ‘Here God, aan het begin van deze dag komen we bij U. Wilt U bij ons zijn? Behoed ons voor ongelukken. Amen.’ Op zaterdagochtend om half 6 komen zo’n veertig boeren bij elkaar bij een melkveehouder in Stolwijk. Zij gaan met elkaar naar Den Haag om de demonstratie van Farmers Defence Force bij te wonen.

 • 11 mrt., 18:01

  Brandweer Den Haag biedt natgespoten demonstranten droge kleding

  Actievoerders van Extinction Rebellion die nat zijn geworden door het waterkanon kunnen bij de brandweer droge kleding halen. De gemeente Den Haag laat weten dat de brandweer uit voorzorg een tent heeft neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag. Demonstranten kunnen daar ook een medische controle krijgen.

  De straat ligt naast het begin van de A12 in Den Haag, waar sinds het begin van de middag Extinction Rebellion actievoert tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie heeft de demonstranten meermaals opgeroepen om weg te gaan. Om de actie echt te beëindigen zette de politie na 17.00 uur waterkanonnen in. Die staan op een "benevelstraal" waardoor de demonstranten nat worden.

 • 11 mrt., 17:56

  Honderden klimaatdemonstranten weerstaan waterkanon

  Nog enkele honderden demonstranten blijven, ondanks drie waterkanonnen die de politie inzet, zitten op het asfalt.

 • 11 mrt., 17:11

  Politie zet waterkanon in bij demonstratie Extinction Rebellion op A12

  De politie heeft zaterdag het waterkanon ingezet tegen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die sinds het middaguur de Utrechtsebaan blokkeerden. Dat gebeurde op het laatste deel van de A12 dat eindigt in Den Haag. Rond 17.10 uur is de politie begonnen met de beëindiging van de demonstratie.

  De burgemeester had toestemming gegeven het waterkanon in te zetten "om de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen" met de "benevelstraal", meldt de gemeente Den Haag. "We doen dat om actievoerders op een vreedzame manier te ontmoedigen om daar te blijven", aldus een woordvoerder van de politie.

  Activisten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een speech riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon uit Duitsland, te gaan liggen en het hoofd te beschermen.

 • 11 mrt., 16:33

  Tijd om te lezen tijdens de demonstratie

 • 11 mrt., 16:26

  Gemeente Den Haag wil ‘voor het donker’ activisten van A12 hebben

  De actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die de weg blokkeren bij de snelweg A12 in Den Haag, zijn rond 16.00 uur verzocht te vertrekken, meldt de gemeente. "Doel is om de weg voor het donker weer vrij te hebben", meldt de gemeente op Twitter. Het tijdstip van zonsondergang ligt rond 18.30 uur.

  "Actievoerders wordt nu verzocht om zich van de weg nabij het Malieveld te verwijderen; dit in verband met de veiligheid van zowel demonstranten als politiepersoneel." In een aanvullend bericht op Twitter stelt de gemeente dat de demonstratie om 17.00 uur afgelopen moet zijn. "Daarna zal de politie maatregelen treffen om de omgeving vrij te maken." Sommige actievoerders hebben zich aan elkaar vastgeketend en het zal de politie werk opleveren om ze van elkaar los te maken.

 • 11 mrt., 15:54

  Rutte gaat toch niet flyeren om de hoek bij klimaatprotest

  VVD-leider Mark Rutte voert zaterdag campagne in de Haagse Frederik Hendriklaan in plaats van de Theresiastraat. Volgens een woordvoerder is daarvoor gekozen omdat het in de de binnenstad "te druk" is. De Theresiastraat is vlakbij de Utrechtsebaan waar klimaatactivisten actievoeren.

  De VVD zegt een plek te hebben gezocht waar Rutte "rustig kan flyeren". Het klimaatprotest is volgens de zegsman niet de enige reden voor de premier om dat niet in de Theresiastraat te doen. Hij wijst ook op de boerendemonstratie in het Zuiderpark, hoewel dat aan de andere kant van de stad is.

 • 11 mrt., 15:12

  ‘Weinig nieuws, maar steun in de rug’

  Anja (rechts) en Esther. Anja bezocht voor de eerste keer een demonstratie. Zelf is ze geen boer, maar ze steunt de agrarische sector. Als loonwerker is die sector voor haar belangrijk. ‘Ik vind het hier gezellig. Je hoort weinig nieuws. Maar ik ben hier vooral als steun in de rug van de boeren. We moeten hoop blijven houden!’


 • 11 mrt., 15:08

  Vrachtwagens rijden Zuiderpark in na vernieling blokkade met shovel

  Bij de boerendemonstratie zijn meerdere vrachtwagens het demonstratieterrein in het Zuiderpark in Den Haag opgereden nadat een shovel een afzetting van de politie kapot had gereden. De chauffeur van de shovel is aangehouden en het voertuig is in beslag genomen. De chauffeur verzette zich bij zijn aanhouding. Daarbij zijn twee agenten lichtgewond geraakt.

 • 11 mrt., 15:02

  Wybren van Haga tegen de boeren: ‘Waarom lachen jullie niet?’

  Wybren van Haga: ‘Geef jezelf applaus, voor dat jullie er zijn. Wij zijn partij voor hardwerkende mensen. In wat voor land zijn we terechtgekomen? Ouderen kunnen gasrekening niet meer kunnen betalen en onderkoelt het ziekenhuis in rijden. Waar boeren niet meer kunnen boeren. We zitten met een overheid die dader is. Op dit moment zitten er mensen in het kabinet die nog nooit gewerkt hebben. Stikstofminister denkt dat je van stikstof stikt. Minister van Defensie Kajsa Ollongren weet het verschil niet tussen een sergeant en een majoor. En onze minister van veiligheid heeft geen rechter gestudeerd. Mark Rutte heeft geschiedenis gestudeerd, het wordt tijd dat hij de geschiedenisboekjes in gaat. Waarom lachen jullie niet? Het laatste is een grapje. Stem ze weg!’

 • 11 mrt., 15:00

  Schaatsen mee naar de klimaatdemonstratie

  Bert Breed wil nog een keer de Elfstedentocht kunnen schaatsen, maar is bang dat dit door klimaatverandering niet meer kan. Toch geeft hij de moed niet op: hij blijft trainen, en hoopt dat het er toch nog een keer van komt. 

 • 11 mrt., 14:44

  Versierde waterkanonnen

  De waterkanonnen bij de klimaatdemonstratie zijn nog niet in actie gekomen. Ze zijn wel versierd door de demonstranten.

  Een demonstrant die een sticker op een waterkanon plakte, is aangehouden:

 • 11 mrt., 14:30

  De politie maant de klimaatdemonstranten te vertrekken


 • 11 mrt., 14:12

  ‘Alle Nederlandse media staan onder controle van Reuters.’

  ‘En deze berichten staan morgen in de Chinese krant. Het zijn allemaal leugens!’ Zeggen twee vrouwen die naast het spandoek met vlaggen zwaaien en op een trommel slaan.


 • 11 mrt., 13:58

  A12 weer open, laatste deel blijft dicht door klimaatactie

  Een deel van de Utrechtsebaan in Den Haag is weer open. Alleen het laatste gedeelte van de snelweg A12 ter hoogte van het Malieveld blijft nog dicht omdat er mensen op het wegdek zitten, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

 • 11 mrt., 13:55

  Eva Vlaardingerbroek: ‘Nederlanders, ons land is ontstaan door verzet tegen tirannie. Nu doen we dat opnieuw.’

  ‘We strijden tegen een onrechtvaardige overheid, die boeren van hun land wegjaagt. Dat is onrecht van het ergste soort. De overheid heeft de aanval geopend op hardwerkende mensen: boeren en burgers van Nederland. Jullie boeren met oog voor de schepping. Wij gaan niet in onderhandeling met mensen die jullie wegtreiteren. Jullie zijn het laatste redmiddel van Nederland, dat is de reden waarom ze jullie weg willen hebben. Maar wij staan pal achter de boeren. Wij zeggen ‘nee’ tegen Rutte IV! Leve de Nederlandse bevolking, leve de boeren, leve de vrijheid!’

 • 11 mrt., 13:48

  Saar Schuurman blaast bellen voor het klimaat.

  ‘Ik wilde graag ergens indruk mee maken. Dit is vriendelijk, niet schadelijk en kinderen vinden het heel leuk.’


 • 11 mrt., 13:35

  Geert Wilders bij de demonstratie in het Zuiderpark: ‘Willen jullie méér of minder Rutte en Kaag?’

  ‘Het is geweldig dat zoveel van jullie naar DH zijn gekomen. Democratisch verzet tegen de tirannie van Rutte en Kaag is keihard nodig. We pikken het niet langer. Ons land wordt kapot gemaakt door liberale slopers van D66. Dit kabinet is het grootste probleem van Nederland. Niet de veestapel, maar D66 moet woensdag worden gehalveerd. Stikstof is een smoes om boeren weg te jagen. Vandaag spreken wij af dat we Nederland gaan terugveroveren. Willen jullie méér of minder Rutte en Kaag?’ Mensen roepen ‘minder!’. Wilders roept op: stem ze weg!

 • 11 mrt., 13:28

  Dominee Sifra Baayen en haar baby verlaten de demonstratie

  De organisatie van de klimaatdemonstratie zegt door de politie gewaarschuwd te zijn dat er ingegrepen gaat worden, en adviseert kinderen en kwetsbaren te vertrekken.  Dominee Sifra Baayen uit Rijswijk, die haar 5 maanden oude dochter mee had genomen naar de demonstratie, volgt dit op. ‘Ik wandel naar de bus.’ Haar aanvankelijke plan was om vandaag gearresteerd te worden. ‘Maar als de politie geweld inzet, is dat voor mij een grens. Ik wil niet dat mijn kind door een waterkanon geraakt wordt.’Ze hoopt dat vandaag vooral de boodschap is overgekomen dat de klimaatverandering een probleem is dat urgent is. ‘Maar ik vraag me af of dat echt overgenomen is.’


 • 11 mrt., 13:18

 • 11 mrt., 13:13

  Catta (10) ‘Ik wil ook een toekomst hebben’

  Catta heeft zelf een bord gemaakt en staat samen met haar vader boven de snelweg. ‘We moeten stoppen met fossiele energie, want dat kan op raken. Ik wil ook een toekomst hebben.’


 • 11 mrt., 13:04

  Rolstoel voor het waterkanon

  De christelijke activist Rozemarijn van ‘t Einde heeft haar rolstoel pal voor het waterkanon van de politie geparkeerd. ‘Laat ze maar een rolstoeler omver spuiten’, zegt ze moedig. ‘Ik zit hier en blijf hier zitten. Omdat de overheid het vandaag blijkbaar belangrijker vindt om het brandalarm te blussen - deze demonstratie-dan het echte probleem aan te pakken: de klimaatcrisis.’


 • 11 mrt., 12:58

  FDF voorman Mark van den Oever spreekt op het podium. ‘Denk goed na over waar je een kruisje zet komende week’

  ‘Ja21, BBB en SGP haken af op t laatste moment. Wiens schuld is dit? Van die partijen? Nee, natuurlijk niet! Rutte oefent druk uit dat ze niet mogen komen.’ Hij legt uit waarom BBB niet komt, om de bedreigingen. Voor Bisschop heeft hij weinig goede woorden. ‘Hij moet naar Urk, off all places. Terwijl hier een mega demonstratie is.’ JA21 politicus Rob Roos zou komen, maar ‘zou geëlimineerd worden uit de partij als hij op het podium zou verschijnen’.

 • 11 mrt., 12:55

  Harmen Niemeijer (directeur Micha Nederland) support samen met zijn moeder Geke.

  Hij werd door de politie gemaand van het trapje te komen waar hij op stond om iets te kunnen zien van de snelweg. ‘De A12 opgaan vond ik net een brug te ver, maar met dit ontmoedigingsbeleid denk ik: waarom sta ik hier en niet daar?’


 • 11 mrt., 12:42

  De groep met boeren die vanochtend vertrok uit de Krimpenerwaard wist niet dat SGP-Kamerlid Roelof Bisschop niet komt naar het Zuiderpark. De meeste vinden het jammer dat hij niet komt.


 • 11 mrt., 12:35

  Het Zuiderpark is inmiddels volgestroomd met mensen.

  Over het hele veld zijn FVD ballonnen en omgekeerde vlaggen te zien. Er zijn weinig BBB-vlaggen aanwezig. Tot nu verloopt de demonstratie rustig.


 • 11 mrt., 12:31

  De politie waarschuwt dominee Sifra Baayen dat er waterkanonnen ingezet gaan worden.

  En adviseert haar met klem om met de baby de demonstratie te verlaten. Dominee Jan Wolsheimer, die ook meedoet aan de demonstratie, vraagt zich af waarom de politie geweld gebruikt tegen een vreedzame demonstratie.


 • 11 mrt., 12:29

  Vrachtwagens rijden demonstratieterrein Zuiderpark op nadat shovel blokkade vernielt

 • 11 mrt., 12:26

  Klimaatactivisten kunnen de tunnelbak niet in, de politie houdt ze tegen


 • 11 mrt., 12:23

  Stadsboer Jelle support de demonstranten op de A12.

   ’Ik pleit voor alternatieven binnen de landbouw en breng dat zelf in de praktijk door biologisch groente te telen en biodiversiteit te stimuleren. Ik vind het belangrijk dat klimaatactivisten samenwerken met boeren.’


 • 11 mrt., 12:17

  Burgemeester geeft toestemming inzet waterkanon op A12 tegen activisten

 • 11 mrt., 12:05

  A12 beide kanten afgesloten voor verkeer vanwege protest van Extinction Rebellion

  De politie en de gemeente Den Haag waarschuwen rondom de Utrechtsebaan dat het blokkeren van de snelweg verboden is. De politie roept om dat demonstreren op de nabijgelegen Koekamp wel is toegestaan en verwijst de actievoerders daarnaartoe. "Als u de Utrechtsebaan toch zal betreden dan zal de ME optreden en kunnen ze daarbij geweld gebruiken", wordt omgeroepen.

  Medewerkers van de gemeente Den Haag delen flyers uit rondom de Utrechtsebaan, agenten staan klaar bij om in te grijpen.

 • 11 mrt., 12:01

  Geen ‘actiemaal’ of avondmaal

  De christelijke activisten van Christian Climate Action hebben vandaag geen brood en wijn bij zich. Ze zijn dan ook niet van plan tijdens de demonstratie avondmaal te vieren, zoals zij dat in januari tijdens een soortgelijk protest wel deden. Zelf noemen zij dit ook wel ‘actiemaal’. Volgens de organisatie heeft dit niet te maken met de discussie die hierover ontstond, maar kiezen de activisten vandaag voor andere manieren om hun punt te maken.

 • 11 mrt., 11:58

  Kevin de Jong (links): ‘Ik hoop dat er veel mensen stemmen, en dan niet links, maar rechts.’

  ‘Welke partij maakt me niet uit. Dan zal er meer kans op verandering zijn. Zodat we dit zelf gecreëerde stikstofprobleem aan de kant schuiven.’


 • 11 mrt., 11:55

  De zwarte schermen, die gemeente Den Haag had neergezet, worden weggehaald door supporters

 • 11 mrt., 11:51

  Aanmoediging voor de demonstranten op de A12

 • 11 mrt., 11:50

  De gemeente Den Haag had toestemming gegeven voor twee trekkers. Die zijn nu aangekomen op het Zuiderpark.

  ‘Wow, Raisa zit daarin!’, zeggen omstanders. Raisa Blommenstijn is commentator bij Ongehoord Nederland


 • 11 mrt., 11:45

  Supporters zoeken een plek waarop ze nog iéts kunnen zien

  Marco Derks is een van hen. Hij gaat niet de A12 op. ‘Mentaal ben ik daar nog niet op voorbereid, moreel wel.’


 • 11 mrt., 11:39

  Dominee Baayen heeft haar vijf maanden oude dochtertje meegenomen

 • 11 mrt., 11:22

  Christian Climate Action (CCA) begint de demonstratie met een gebed

  Rond de zestig christelijke klimaatactivisten beginnen hun actiedag met gebed, geleid door dominee Sifra Baayen. Ze sluiten af met het gezamenlijk gebeden Onze Vader. Baayen bidt ook voor de politie ‘die niet ten volle begrijpt dat wij door en door geweldloos zijn’. Na het amen wenst ze iedereen een ‘gezegende demonstratie’.

 • 11 mrt., 11:00

  Demonstranten bij het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag

 • 11 mrt., 10:34

  SGP-Kamerlid Roelof Bisschop toch niet aanwezig bij boerendemonstratie

  Het is nog rustig in het Zuiderpark. Het FVD-team deelt ballonnen uit. Er staan een paar mensen, voornamelijk boeren, te wachten tot het programma om 12 uur begint. Op het programma staan een aantal sprekers, waaronder Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland), PVV- leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet. Caroline van der Plas (BBB) staat ook op het programma, maar zij komt niet vanwege bedreigingen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zou ook aanwezig zijn, maar liet de organisatie weten toch niet te komen. Hij en zijn campagneteam besloten deze week naar Urk te gaan. Daarover zegt Bisschop: ‘Dit protest gaat niet alleen over boeren, het protest is verbreed met #stemzeweg. Als ik toch was gekomen was mijn boodschap: ik snap de zorgen, maar de manier waarop niet.’ Boer Floor de Jong vindt het jammer dat BBB en SGP wegblijven. ‘Dan worden we weer in extreemrechtse hoek geduwd.’

 • 11 mrt., 10:19

  In de trein naar Den Haag worden nog snel bordjes gemaakt

 • 11 mrt., 10:04

  Mirjam Bikker: ‘Hoe komen we uit de impasse?’

 • 11 mrt., 10:00

  Dominee Jan Wolsheimer deelt gebed voor klimaatdemonstratie

 • 11 mrt., 09:55

  Zwaar materieel in Haagse binnenstad voor demonstraties

  Op verschillende plekken in de binnenstad van Den Haag staan legertrucks met daarop zeecontainers om te voorkomen dat tractoren het centrum in kunnen rijden.

  De legertrucks staan onder meer in de Grote Marktstraat bij de kruising met het Spui, op de Fluwelen Burgwal achter het stadhuis en waar de Bezuidenhoutseweg overgaat in de Herengracht, dichtbij het Centraal Station. Op het Lange Voorhout staat ook een aantal shovels. Daarnaast is toegang tot het Noordeinde vanaf De Plaats afgesloten met twee blokken om te voorkomen dat er een trekker door kan.

 • 11 mrt., 09:51

  Extincion Rebellion: oproep om keukentrapjes mee te nemen

 • 11 mrt., 09:46

  Politie: Tientallen tractoren onderweg naar Den Haag

  Ondanks dat maar twee tractoren aanwezig mogen zijn bij het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag zaterdagmiddag, ziet de politie dat er tientallen trekkers onderweg zijn naar de stad. 

 • 11 mrt., 09:39

  Reactie op het plaatsen van zwarte schermen langs de A12

 • 11 mrt., 09:37

  Op de fiets onderweg naar Den Haag

 • 11 mrt., 08:54

  Lange rijen trekkers buiten Den Haag

  Onze verslaggever ziet hoe boeren langs de A4 buiten Den Haag hun trekkers parkeren en met de fiets de laatste tien kilometer afleggen richting het Zuiderpark, waar de demonstratie gepland is.

 • 11 mrt., 08:51

  Tientallen trekkers van de weg gehaald

  De politie heeft op de N11 bij Alphen aan den Rijn een groep met tientallen trekkers op weg naar Den Haag van de weg gehaald. Ook in het Westland waren boeren in trekkers onderweg naar Den Haag, meldt de ANWB. Zij zijn teruggestuurd.

  Volgens de politie parkeert een groep op weg naar Den Haag de voertuigen in Poeldijk en gaat met bussen verder naar het Zuiderpark in Den Haag. De gemeente had gesteld dat er maximaal twee trekkers aanwezig mochten zijn bij de actie. Trekkers die toch Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens, meldt de gemeente. 

 • 11 mrt., 08:50

  In alle vroegte waren vanmorgen al trekkers onderweg naar Den Haag

 • 11 mrt., 08:35

  Zwarte schermen bij A12

  De gemeente Den Haag plaatst zwarte schermen langs de Utrechtsebaan. Zo wordt de demonstratie van Extinction Rebellion aan het zicht van supporters boven de snelweg onttrokken. Bij de vorige demonstratie ‘zagen wij dat er vanaf de Prins Clauslaan voorwerpen (zoals lockons) naar actievoerders in de tunnelbak werden aangegeven’, zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen Omroep West. De woordvoerder benadrukt dat ‘onafhankelijke waarnemers en media ongehinderd toezicht kunnen houden’.

 • 11 mrt., 08:01

  Noodbevel in Den Haag: trekkers worden teruggestuurd

 • 11 mrt., 07:41

  Ook Corné (10) doet mee met het boerenprotest

  Corné is 10 jaar en gaat voor het eerst mee met het boerenprotest. Waarom? ‘Omdat de overheid oneerlijk is. Ze willen de boeren weg, maar je hebt ze nodig. De vliegtuigen moeten weg, je kunt ook in Nederland op vakantie.’

 • 11 mrt., 07:37

  Boeren vertrekken uit Stolwijk

  Vanochtend om half 6 kwamen boeren samen in Stolwijk, voor de grote demonstratiedag. Er zijn veel jongeren bij. Na een kort gebed maken zo’n dertig tot veertig trekkers zich op voor de reis naar Den Haag. De gemeente heeft twee trekkers toegestaan. De boeren uit omgeving Gouda willen de trekker vóór Den Haag parkeren en met de fiets naar het Zuiderpark gaan.

  Boer Floor de Jong: ‘Ik wil dat de opkomst hoger wordt, door deze demonstratie. Zodat de coalitie in samenwerking met de PvdA en GroenLinks geen meerderheid meer heeft. Dan kan het niet anders of dit kabinet draait niet lang meer. Er zijn veel mensen die teleurgesteld zijn in een decennia Rutte.’ 

 • 11 mrt., 07:03

  Waarom Ad de Bruijne toch naar de klimaatdemonstratie gaat

  In zijn column in het ND van vandaag licht Ad de Bruijne zijn ‘bekering’ toe

 • 11 mrt., 07:02

  Zij gaan vandaag demonstreren

  Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

 • 11 mrt., 07:01

  Hoe ziet zo’n klimaatdemonstratie eruit?

  Lees de reportage van 28 januari; de vorige keer dat klimaatactivisten de A12 blokkeerden.  

 • 11 mrt., 07:00

  Start liveblog

  Vandaag belooft een grote protestdag in Den Haag te worden. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Deze groepen komen demonstreren, en dit is wat ze willen: