Ekelmans is VVD-raadslid én predikant in opleiding: ‘Ik ben ook liberaal in mijn theologische opvattingen’

Interview
Al jaren is hij lid van de VVD, maar nu wordt predikant in opleiding Gerard Ekelmans ook raadslid voor de liberale partij in Hilversum. Hoe combineert hij zijn theologie-opleiding met zijn VVD-raadslidmaatschap?
Hanke van den Broek
donderdag 9 maart 2023 om 02:21 aangepast 09:04
Gerard Ekelmans: 'De juiste balans is nodig en die vind ik bij de VVD.’
Gerard Ekelmans: 'De juiste balans is nodig en die vind ik bij de VVD.’ beeld Arma Fotografie
Niet te missen

De eerste keer dat Gerard Ekelmans (32) mocht stemmen, in 2010, bracht hij al zijn stem uit op de VVD. Hij had zich verdiept in de programma’s van verschillende politieke partijen en kwam uit bij de liberalen. ‘Die partijbeginselen grepen me direct. Ik dacht: hier staat hoe ik de wereld zie.’

Na zijn stem op de VVD werd hij eerst lid en later bestuurslid van de partij in Hilversum. Woensdagavond is hij daar beëdigd als VVD-gemeenteraadslid. Ondertussen doet hij de opleiding tot predikant aan de PThU, en is hij, voor zover hij weet, ‘de enige en eerste theologiestudent die voor een rechts-liberale partij de politiek ingaat.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'

Afbeelding

Jarig zijn op Dodenherdenking, hoe vier je dat? 'Rond het avondeten verandert de sfeer'

De vlag hijsen met haar vader en een verdrietige moeder. Dat is wat Marijke zich herinnert van haar verjaardag op 4 mei. Ieder jaar keert het zware gevoel terug. Waar komt dat vandaan? Ze onderzocht het in haar podcast.

Afbeelding

Wat zegt deze nieuwe foto over de Oranjes? 'Het draait nu om koning Willem-Alexander en Amalia'

Ter ere van tien jaar koningschap publiceerde de Rijksvoorlichtingsdienst een nieuwe foto. Wat zegt de foto over koning Willem-Alexander, zijn dochter Amalia en prinses Beatrix?