Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

Achtergrond
De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Deze groepen komen demonstreren, en dit is wat ze willen.
Eline Kuijper
donderdag 9 maart 2023 om 06:25 aangepast 20:08
Een archieffoto van een boerenprotest met tractoren bij het Kamergebouw in Den Haag. De demonstratie van komende zaterdag gaat niet alleen over het landbouwakkoord, maar is breder.
Een archieffoto van een boerenprotest met tractoren bij het Kamergebouw in Den Haag. De demonstratie van komende zaterdag gaat niet alleen over het landbouwakkoord, maar is breder. beeld anp / Jeffrey Groeneweg
Klimaat

Den Haag

Het zijn twee uitersten van elkaar, die zaterdag in Den Haag komen protesteren. De boeren van Farmers Defence Force (FDF) en de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion. Een overeenkomst: beide groepen betreden de snelweg op een manier die normaalgesproken niet is toegestaan: te voet en met de tractor. Ze beroepen zich op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waaruit blijkt dat ook tijdelijke verkeersblokkades onder het demonstratierecht vallen.  

Gemeente Den Haag waarschuwde begin deze week met matrixborden dat deze twee demonstraties tot verkeersproblemen gaan leiden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.