Hoe staat het met het feminisme in Nederland? ‘Verandering gaat ontzettend traag’

Achtergrond
Vandaag is het internationale vrouwendag. Maar hoe ziet de vrouwenbeweging er tegenwoordig uit? En wat zijn de belangrijkste speerpunten? ‘Feminisme kreeg meer oog voor andere vormen van ongelijkheid dan die tussen mannen en vrouwen’
Aliene Boele
woensdag 8 maart 2023 om 03:00 aangepast 08:14
'Onderwerpen als abortus en de loonkloof zijn helaas nog onverminderd actueel voor de feministen van vandaag.'
'Onderwerpen als abortus en de loonkloof zijn helaas nog onverminderd actueel voor de feministen van vandaag.' anp / Berlinda van dam
Student Student: achtergrond

Amsterdam

‘Feminisme voor witte vrouwen is geen feminisme. Feminisme betekent gelijkheid voor alle mensen, ongeacht ras, geslacht, seksuele geaardheid, handicap, sociale klasse, religie of nationaliteit’, sprak Amy Molin gepassioneerd tijdens de Feminist March afgelopen zondag in Amsterdam. ‘Als Oost-Aziatische vrouw opgroeien als een queer, betekende voor mij dat ik niet alleen te maken kreeg met seksistische, maar ook racistische stereotypen. Ik word gezien als onderdanig, exotisch en hyperseksueel. Het is vernederend en beledigend, maar ook schadelijk: het houdt de heersende cultuur van seksisme, racisme en vrouwenhaat in stand.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.