Melkveehouder Pieter is positief over BBB, maar stemt SGP: ‘Er is meer in het leven dan stikstof’

Reportage
Pieter en Alien van Zijtveld, jonge dertigers, zijn sinds ruim een jaar baas op hun eigen melkveebedrijf met 120 koeien. In de verte zien ze de nieuwbouw van Hasselt. Daarbovenuit steekt de toren van hun kerk, de PKN.
Hilbrand Rozema
woensdag 8 maart 2023 om 02:55 aangepast 07:57
De Van Zijtvelds zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar de grote droogte in Zuid-Europa is hun niet ontgaan.
De Van Zijtvelds zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Maar de grote droogte in Zuid-Europa is hun niet ontgaan. beeld Frank Uijlenbroek
Niet te missen

Rouveen

‘Op biddag zijn er twee vieringen, wij zijn in elk geval ‘s morgens bij de kinderviering, de kinderen krijgen er vrij voor van school. Toen we nog met de hand molken, was het lastig om ‘s avonds samen naar de kerk te gaan. De melkrobot maakt het wel makkelijker.’

De boerderij aan de Holtrustweg ligt nog in winterrust, er valt natte sneeuw, de gevelnesten aan de stal wachten op de terugkeer van de zwaluwen. En de koeien wachten op hun weidegang, 120 dagen per jaar lopen ze buiten. Op het erf ligt een grote stapel hakhout. In de lichte boerenkeuken ruikt het naar koffie, jongste zoon Jonathan (3) scharrelt vrolijk rond, dochters Christa (9) en Rosanne (7) zijn op school.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'

Afbeelding

Jarig zijn op Dodenherdenking, hoe vier je dat? 'Rond het avondeten verandert de sfeer'

De vlag hijsen met haar vader en een verdrietige moeder. Dat is wat Marijke zich herinnert van haar verjaardag op 4 mei. Ieder jaar keert het zware gevoel terug. Waar komt dat vandaan? Ze onderzocht het in haar podcast.

Afbeelding

Wat zegt deze nieuwe foto over de Oranjes? 'Het draait nu om koning Willem-Alexander en Amalia'

Ter ere van tien jaar koningschap publiceerde de Rijksvoorlichtingsdienst een nieuwe foto. Wat zegt de foto over koning Willem-Alexander, zijn dochter Amalia en prinses Beatrix?