Een rijke provincie met veel arbeidsmigranten en armoede: SP en CU/SGP over de paradox van Noord-Brabant

Achtergrond
Nico Heijmans (SP) en Anne Schipper (CU/SGP) willen een sociaal Noord-Brabant. Heijmans: ‘Renteloze leningen voor mensen in armoede voor woningisolatie en zonnepanelen. Goed voor de portemonnee en het klimaat.’
Annegina Randewijk
maandag 6 maart 2023 om 17:34 aangepast 20:43
Nico Heijmans (l) en Anne Schipper willen beiden een socialere agenda voor Noord-Brabant
Nico Heijmans (l) en Anne Schipper willen beiden een socialere agenda voor Noord-Brabant beeld Leonard Walpot
Provinciale Statenverkiezingen

‘s-Hertogenbosch 

Nico Heijmans woont ‘om de hoek’ van het provinciehuis en is inmiddels een icoon in de Noord-Brabantse politiek met zijn achtentwintig dienstjaren als SP’er. Het frustreert hem dat de gevolgen van het ‘marktsysteem in combinatie met het doorgeslagen individualisme’ zich steeds verder ontvouwen in zijn geliefde provincie - die tevens de bakermat is van de SP. 

Voor hem is het niet verrassend dat boeren protesteren, de woningmarkt uit elkaar knalt en ‘de boodschappen niet meer te betalen zijn’. Hij refereert aan het boek Tegenstemmen van oud SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen, waarin hij beschrijft dat ‘het neoliberalisme gepaard zal gaan met hedonisme en oppervlakkigheid’. In die tijd was het een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).