Eendenkooien zijn verborgen pareltjes in natuurgebieden. ‘De meeste worden gebruikt om vogels te ringen’

Reportage
Overal in Nederland werden vroeger wilde eenden gevangen voor consumptie. De eeuwenlange rust in de eendenkooien maakt ze tot landschappelijke en cultuurhistorische pareltjes met een grote biodiversiteit. Doordat de wilde eend sterk is achteruitgegaan, is de professionele kooiker nagenoeg verdwenen. De Kooikersvereniging zoekt naar manieren om de eendenkooi als cultureel en landschappelijk erfgoed overeind te houden. ‘De jacht mag niet helemaal verdwijnen.’
Theo Haerkens
zaterdag 4 maart 2023 om 19:37
Kooiker Bert Pellegrom kijkt door het 'loergat' in een rieten scherm hoeveel wilde eenden al in de vangpijp ziitten
Kooiker Bert Pellegrom kijkt door het 'loergat' in een rieten scherm hoeveel wilde eenden al in de vangpijp ziitten beeld Theo Haerkens

Berkenwoude

‘Je krijgt niet veel eenden te zien vandaag’, voorspelt kooiker Bert Pellegrom (67) als hij in het schuurtje van eendenkooi Nooitgedacht bij Berkenwoude in de Krimpenerwaard brood klein snijdt. De zogenoemde staleenden, vaste bewoners van de kooi, moeten dagelijks worden gevoerd zodat ze bij de kooi blijven. Veel wilde eenden zullen zich vandaag niet bij hen voegen.

Weer of geen weer, in gezelschap van kooikershondje Roos gaat Pellegrom elke dag opnieuw naar de kooi om de vogels te voorzien van bruinbrood en graan. Een fluitje is genoeg om de eenden te lokken. Zo snel als ze kunnen, vliegen ze naar de kooiker die tussen de rieten schermen zijn emmer leegt. De eenden verdringen elkaar, water spat alle kanten op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.