Utrecht is niet helemaal Randstad, maar ook geen landelijk gebied. ‘We vallen soms tussen wal en schip’

Achtergrond
Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de provinciale verkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit wie er aan de knoppen zitten en welke kwesties er spelen. Vandaag: Utrecht.
Hanke van den Broek
donderdag 2 maart 2023 om 02:00 aangepast 06:32
ChristenUnie-gedeputeerde Arne Schaddelee (links) en VVD-lijsttrekker André van Schie voor het provinciehuis in Utrecht.
ChristenUnie-gedeputeerde Arne Schaddelee (links) en VVD-lijsttrekker André van Schie voor het provinciehuis in Utrecht. beeld Jeroen Jumelet
Provinciale Statenverkiezingen

Fluitend, achterover op zijn ligfiets, komt André van Schie aan bij het provinciehuis in Utrecht. Een FC Utrecht-sjaal prijkt om zijn nek. Ondanks zijn eigen vervoer per fiets, vindt de VVD-lijsttrekker in de provincie Utrecht het maar niets dat het huidige college de afgelopen vier jaar ‘niks’ heeft gedaan voor autobestuurders. ‘He-le-maal niks’, benadrukt hij even later, op de zestiende verdieping van het gebouw.

Daar, in het kantoor van ChristenUnie-gedeputeerde Arne Schaddelee, wordt duidelijk over wie hij het heeft. Grote ramen kijken uit op de A27. ‘Het is nu een beetje mistig, maar je kunt vanaf hier altijd goed zien of er een probleem is op de snelweg, of dat het verkeer doorrijdt’, vertelt Schaddelee. Op deze ochtend li..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).