Vijf vragen over online-stemhulpen: ‘Je kunt er meer mee dan klakkeloos het stemadvies overnemen’

Achtergrond
Stemwijzer, Kieskompas of andere stemhulpen worden in verkiezingstijd miljoenen keren ingevuld. Maar wat zegt de uitkomst van zo’n stemhulp eigenlijk en maken zulke stemhulpen politieke dossiers niet veel te simpel?
Jasper den Boon
woensdag 1 maart 2023 om 10:38 aangepast 13 maart 2023 11:14
De meeste provincies hebben een stemhulp van Stemwijzer, Kieskompas of Citisens (MijnStem).
De meeste provincies hebben een stemhulp van Stemwijzer, Kieskompas of Citisens (MijnStem). beeld anp / Laurens van Putten

Zijn stemhulpen een goed middel om je stem op te baseren?

Stemhulpen geven altijd aan met welke partij jouw mening het meest overeenkomt. Onderzoeker Naomi Kamoen (Tilburg University) raadt gebruikers af om dat advies klakkeloos op te volgen. ‘Stemhulpen zijn een goede manier om kennis op te doen over de standpunten van politieke partijen, maar ik zou het zien als één van de manieren om je te informeren, naast bijvoorbeeld het nieuws en debatten.’

Kamoen raadt aan om na het invullen van een stemhulp vooral naar de toelichtingen te kijken. ‘Dan kun je zien waarom een partij bijvoorbeeld voor meer of minder windmolens is. Dat zegt meer dan alleen ‘voor’ of ‘tegen’, waarop een stemhulp zijn advies baseert. Door er op deze manier wat meer moei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weinig profijt van dure nieuwe kankermedicijnen

Patiënten met uitgezaaide kanker leven gemiddeld genomen iets langer dan 25 jaar geleden. Maar die extra levensjaren zijn ongelijk verdeeld. Lang niet alle patiëntengroepen profiteren van de nieuwe medicijnen.

Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'