‘Beleggen in wapens is helaas noodzakelijk. We leven nou eenmaal niet in het paradijs’

Interview
Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP, merkt dat er iets veranderd is in de samenleving. Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland worden meer investeringen in defensie van links tot rechts omarmd. ‘En ik begrijp dat mensen dan algauw naar pensioenfondsen kijken.’ Maar Van Wijnen wil niet dat het idee ontstaat dat er voorheen niet in wapens werd geïnvesteerd. ‘Dan zeg ik: even dimmen, dat deden wij altijd al.’
Elian Yahye
zaterdag 25 februari 2023 om 01:05
Harmen van Wijnen: 'We zijn een instituut voor de lange termijn.'
Harmen van Wijnen: 'We zijn een instituut voor de lange termijn.' beeld Martin Waalboer

Moeten pensioenfondsen meer investeren in de productie van wapens? De Nederlandse minister van Defensie, een voormalige NAVO-baas en de commandant der strijdkrachten vinden in ieder geval van wel. Sinds de oorlog in Oekraïne klinkt vanuit meerdere hoeken de oproep aan pensioenfondsen, banken en verzekeraars hun reserves tegenover de wapenindustrie te laten varen. 

‘Nu de spanningen in de wereld oplopen, wordt er op een andere manier tegen veiligheid aangekeken’, ziet Harmen van Wijnen. We zitten in een vergaderruimte in het Amsterdamse kantoor van ABP, met drie miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. Om ervoor te zorgen dat mensen ook in de toekomst van hun pensioen kunnen genieten is er een vooruitziende blik nodig, ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'