Armoede, eenzaamheid of ruzie: Grote steden betalen voor een op de dertig uitvaarten

Nieuws
In de vier grote steden in Nederland wordt maar liefst één op de dertig uitvaarten geregeld en betaald door de gemeente. Er zijn in die situaties geen nabestaanden die de uitvaart kunnen of willen betalen.
Jaco Wilschut
zaterdag 18 februari 2023 om 18:00 aangepast 08:53
Bijna één op de dertig uitvaarten in grote steden wordt geregeld door de gemeente. Het landelijk gemiddelde ligt op één op de 167 uitvaarten.
Bijna één op de dertig uitvaarten in grote steden wordt geregeld door de gemeente. Het landelijk gemiddelde ligt op één op de 167 uitvaarten. beeld anp / Hans van Rhoon

Amersfoort

Hoe meer een gemeente verstedelijkt is, hoe vaker er sprake is van een zogeheten gemeentelijke uitvaart, blijkt uit een analyse van cijfers die het Nederlands Dagblad heeft opgevraagd bij gemeenten. Als er geen nabestaanden zijn om de begrafenis of crematie te betalen, is de gemeente waar de overledene gevonden wordt verplicht de uitvaart te organiseren.

In grote steden komen gemeentelijke uitvaarten veel meer voor dan op het platteland. Zo wordt in plattelandsgemeenten één op de driehonderd uitvaarten georganiseerd door de gemeente, terwijl dat in stedelijke gebieden veel vaker gebeurt. De gemeente Amsterdam spant de kroon. Bijna één op de twintig uitvaarten wordt in de hoofdstad geregeld door de gemeente. Het landeli..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?