Starters opgelet: in deze regio’s maak je de meeste kans op een koopwoning

Achtergrond
Op veel plekken in Nederland is nog geen 1 procent van de woningen betaalbaar voor starters, meldt onderzoeksbureau Calcasa. Hoe kan het dat starters bijna geen kans maken op een koopwoning, terwijl de huizenprijzen dalen?
Aliene Boele
donderdag 16 februari 2023 om 15:35
Vooral in de Randstad en gemeenten rondom de Randstad, in Noord-Brabant en in delen van Gelderland is de kans dat starters een koopwoning vinden minder dan 1 procent.
Vooral in de Randstad en gemeenten rondom de Randstad, in Noord-Brabant en in delen van Gelderland is de kans dat starters een koopwoning vinden minder dan 1 procent. beeld anp / Peter Hilz
Student Student: achtergrond

Delft

Een persoon tussen de 25 en 35 jaar heeft een gemiddeld bruto-jaarsalaris van ongeveer 48.000 euro. Met een hypotheekrente van 4 procent, kan een starter op de woningmarkt een hypotheek krijgen van zo’n 200.000 euro. Ondanks de daling van de huizenprijzen sinds afgelopen zomer, is de gemiddelde prijs van een woning 447.000 euro. ‘Ver uit het zicht’ voor starters, schrijven de onderzoekers van Calcasa. Want van de bijna 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland, hebben slechts 3,4 procent van de huizen een waarde van 200.000 euro of lager. Dat komt neer op iets meer dan 150.000 woningen. 

Starters die samen een huis kopen, hebben veel meer keuze op de woningmarkt. Met twee inkomens zijn bijna vier op de tien koophuizen betaalbaar. 

Wat voor t..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.