In Utrecht worden Oekraïense vluchtelingen steeds zelfstandiger, maar de opvang blijft een puzzel

Achtergrond
Afgelopen jaar kwamen tienduizenden vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland. Hoe gaat het met hen én met de gemeente die hen huisvest? In Utrecht worden Oekraïners steeds zelfstandiger, maar in de organisatie van de opvang piept en kraakt het.
Hanke van den Broek
vrijdag 17 februari 2023 om 16:30
Lisa Sulimanova in de wasruimte van zorgcentrum Rosendael, in het Utrechtse Overvecht.
Lisa Sulimanova in de wasruimte van zorgcentrum Rosendael, in het Utrechtse Overvecht. beeld Jeroen Jumelet

Op de derde verdieping van zorgcentrum Rosendael heerst rust. Alleen de woorden ‘Don’t worry, be happy’ schreeuwen in zwarte letters van de muur, en uit de woonkamer klinkt zachte pianomuziek. Dat stopt abrupt als Luka, de pianist, de rolstoel van Andrey voor de deur ziet verschijnen. Hij duwt zijn vriend - druk pratend in het Oekraïens - verder door de gang naar de gemeenschappelijke keuken, waar een paar vrouwen eten opwarmen.

Luka en Andrey – beiden begin twintig – zijn twee van de 38 vluchtelingen uit Oekraïne die op deze opvanglocatie verblijven. Ze leerden elkaar hier kennen, in een vleugel van de betonnen kolos van zorginstelling Careyn in de Utrechtse wijk Overvecht. Met de ruime gangen, meerdere woonkamers, een grote ke..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.