‘Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten’

Nieuws
Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.
Petra Noordhuis
donderdag 16 februari 2023 om 03:00 aangepast 10:08
Een Tesla wordt opgeladen op het erf van luxe nieuwbouwwoning. Er ontstaat geregeld achteraf ophef over een klimaatmaatregel, zoals de 'Tesla-subsidie'.
Een Tesla wordt opgeladen op het erf van luxe nieuwbouwwoning. Er ontstaat geregeld achteraf ophef over een klimaatmaatregel, zoals de 'Tesla-subsidie'. beeld ANP / Hollandse Hoogte / Katrien Mulder
Klimaat

Het klimaat verandert en dat leidt tot hoge kosten. De CO2-uitstoot moet in 2050 zijn teruggebracht tot nul. Als dat lukt, worden de gevolgen van klimaatverandering alleen beperkt en dus niet gestopt; de zeespiegel blijft stijgen en Nederland krijgt de komende decennia te maken met steeds extremer weer.

Aan de veranderende omstandigheden kunnen we ons aanpassen, bijvoorbeeld door de dijken te verhogen en steden hittebestendig te maken. Maar er zal ook klimaatschade ontstaan door extreme droogte en door overstromingen zoals die in de zomer van 2021 in Limburg plaatsvonden. Hoe kunnen alle kosten voor het klimaatbeleid rechtvaardig worden verdeeld? Uit onderzoek van de WRR blijkt dat deze vraag vaak niet bij het maken van klimaatb..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.