‘Als ik video’s uit Turkije zie, ga ik kapot.’ Behida startte op haar school een actie voor Giro555

Reportage
Op de Haagse Hogeschool verkopen studenten twee weken lang dagelijks hapjes om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Turkije en Syrië. Bediha Kazan (22) startte de actie. ‘Ons doel is 10.000 euro, maar we hopen op meer.’
Aliene Boele
woensdag 15 februari 2023 om 02:00 aangepast 10:43
Rita Almajadi (spijkerblouse) helpt mee met de actie. 'Ik wil laten zien dat ik betrokken ben. We leven mee met iedereen in Turkije en Syrië’
Rita Almajadi (spijkerblouse) helpt mee met de actie. 'Ik wil laten zien dat ik betrokken ben. We leven mee met iedereen in Turkije en Syrië’ beeld Dick Vos
Student Student: achtergrond

Den Haag

‘People killin’, people dyin’, Children hurt, hear them cryin’, muziek van The Black Eyed Peas klinkt door het atrium van de Haagse Hogeschool. Het lied vormt een vreemd contrast met de Valentijnsacties van de school. Links liggen roze hartjes op de grond en kunnen studenten op de foto met een hart. Rechts plakken anderen neonkleurige memoblaadjes met de naam van hun geliefde op een groot hart. Bovenin hangt een opvallend blaadje. ‘Syria & Turkey’ staat erop. 

De box is van studenten die al ruim een week eten verkopen voor Giro555. Bediha Kazan (22), student voeding en diëtetiek, bedacht de actie. Toen ze vorige week maandag hoorde dat een medestudent meerdere familieleden had verloren door de aardbevingen in Turkije..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.