Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

Nieuws
De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald. Een student uit de hoofdstad stapte naar de rechter om de afwijzing van zijn aanvraag voor de energietoeslag aan te vechten.
anp
dinsdag 14 februari 2023 om 14:05 aangepast 16:26
Afbeelding
beeld anp
anp Student

De eenmalige energietoeslag van 1300 euro is een landelijke regeling, die in 2022 in het leven werd geroepen voor mensen met een laag inkomen, vanwege de oplopende prijzen voor energie. De gemeente Amsterdam stelde dat studenten als groep niet vergelijkbaar zijn met mensen die moeten rondkomen van een minimumloon en dus in aanmerking komen voor de toeslag.

Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De groep mensen die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag is namelijk groter dan minima alleen. "Zo vallen onder de regeling ook jongeren van 21 jaar en ouder die aan het begin van hun loopbaan staan en een startsalaris van net boven het minimumloon ontvangen", aldus de rechtbank. "Er zijn studenten die zich wat betreft hun inkomen en woonsituatie in precies dezelfde situatie bevinden als deze groep." Daarom spreekt de rechtbank van "ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen".

Overcompensatie

De gemeente heeft ook onvoldoende aangetoond dat het uitkeren van de energietoeslag aan studenten tot overcompensatie van die groep zou leiden, vervolgt de rechtbank. Want studenten moeten, net zoals andere aanvragers van de toeslag, aan meer eisen voldoen dan alleen een inkomenseis.

Zo moet iemand wel zelf zijn of haar energiekosten betalen, legt jurist Jaap Kotteman van Legal Advice Wanted uit. Zijn organisatie stond de student in Amsterdam bij. Studenten die bijvoorbeeld bij hun ouders inwonen en daar niets betalen, komen volgens Kotteman niet in aanmerking voor de toeslag.

Betekenis uitspraak

"De uitspraak betekent niet dat de student de energietoeslag krijgt", zegt de rechtbank dan ook over de student uit Amsterdam. Het is namelijk niet duidelijk of hij zelf voldoet aan alle voorwaarden voor de eenmalige energietoeslag. Volgens Kotteman is dat wel zo. De gemeente moet binnen zes weken opnieuw een beslissing nemen over de aanvraag.

Kotteman is blij met de uitspraak. Legal Advice Wanted heeft nog meer rechtszaken in Amsterdam en ook in andere gemeenten op de planning. Als het nodig is, kan de organisatie iedereen individueel bijstaan, zegt hij, "maar we verwachten eigenlijk dat nu alle gemeenten naar hun beleid gaan kijken."

Studentenvakbond en gemeente Amsterdam reageren

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt van "ontzettend goed nieuws". Voorzitter Joram van Velzen wijst naar minister Carola Schouten (Armoedebeleid): "kom nu met landelijk beleid voor energietoeslag en voorkom nog tientallen andere rechtszaken".

De gemeente Amsterdam kon dinsdagmiddag inhoudelijk nog niet reageren. "We gaan de uitspraak bestuderen en ons op het vervolg beraden", aldus de woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koninklijk bezoek zonder Alexia aan Rotterdam begonnen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg zijn aangekomen in Rotterdam om daar Koningsdag 2023 te vieren.

Afbeelding

Rotterdam ontvangt Willem-Alexander en familie op Koningsdag

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg vieren Koningsdag 2023 in Rotterdam. Het bezoek begint in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid.

Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.